Peking+10: We zijn niet tevreden

Geweld tegen vrouwen is nog altijd alomtegenwoordig, vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de politiek en ze hebben ook het zwaarst te lijden onder armoede en slechte arbeidsvoorwaarden. Vanaf vandaag gaan duizenden vrouwelijke politici, academici en activisten in New York na waarom de afspraken op de Wereldvrouwentop van 1995 in Peking niet meer hebben opgeleverd, en wat er dan wel nodig is om vrouwen op alle terreinen gelijke rechten te doen verwerven.







Tien jaar geleden beloofden de VN-lidstaten op de Vrouwentop in Peking alle wetten uit de weg te ruimen die vrouwen discrimineren, en een beleid te voeren om de achterstelling van vrouwen actief weg te werken. Maar de resultaten zijn niet overtuigend. We zijn niet tevreden, zegt Kyung-wha Kang, de voorzitter van de VN-commissie over de Positie van de Vrouw. Er is nog veel doen. De Peking+10-bijeenkomst in New York die vandaag (maandag) begint en tot 11 maart duurt, moet de daarvoor de krijtlijnen uittekenen.

Volgens Carolyn Hannan, een hooggeplaatste ambtenaar van het VN-Departement voor Economische en Sociale Zaken, is er wel vooruitgang geboekt op sommige terreinen, met name op het vlak van onderwijs voor meisjes en de wettelijke situatie van vrouwen. Maar er zijn veel negatieve trends die dringend aandacht behoeven.

Voor sommige oude pijnpunten is er gewoon meer aandacht nodig. De deelnemers aan de conferentie van Peking spraken bijvoorbeeld af ervoor te zorgen dat 30 procent van alle parlementszetels naar vrouwen zou gaan. Maar tien jaar later is nog altijd maar 15 procent van alle parlementsleden wereldwijd van het vrouwelijke geslacht.

Nieuwe economische en sociale ontwikkelingen leveren intussen automatisch kansen op voor vrouwen, maar ze houden ook nieuwe gevaren in. De welvaartsstijging in veel landen heeft de voorbije jaren bijgedragen tot de emancipatie van vrouwen. De veralgemeende toegang tot het internet stelt vrouwen in staat grotere netwerken uit te bouwen en nuttige informatie binnen te halen, twee factoren die bijdragen tot hun succes in het beroepsleven. Maar de honderdduizenden arbeidsters in bedrijven in lagelonenlanden die consumptiegoederen produceren voor de internationale markt, hebben vaak te kampen met onmenselijke arbeidsvoorwaarden. En miljoenen vrouwen die van de landbouw leven, worden almaar armer naarmate het zwaartepunt van de plattelandseconomie verschuift van de voedselproductie naar de teelt van opbrengstgewassen.

Meer doen om de Millenniumdoelen waar te maken, kan verhelpen aan veel problemen waarmee arme vrouwen worstelen. De internationale gemeenschap heeft zich in 2000 voorgenomen tegen 2015 onder meer de armoede en de kindersterfte sterk terug te dringen en universeel lager onderwijs voor alle kinderen mogelijk te maken. Vrouwen kunnen daar extra van profiteren omdat zij oververtegenwoordigd zijn in de groep van de allerarmste en meest achtergestelde wereldbewoners. Bij de formulering van de Millenniumdoelen is bovendien bijzondere aandacht besteed aan de problemen van arme vrouwen. Het probleem is dat veel landen nog lang niet genoeg overtuiging aan de dag leggen om de doelen te halen. Er wordt veel gepraat, maar de uitvoering blijft achterwege, klaagt June Zeitlin, de directeur van de Women’s Development and Environment Organisation (WEDO), een internationaal netwerk van honderden vrouwengroepen. Om de acht fundamentele ontwikkelingsdoelstellingen waar te maken, is naar schatting 50 miljard dollar extra ontwikkelingshulp per jaar nodig. Dat geld blijkt voorlopig onvindbaar, al geeft de wereld per jaar meer dan 900 miljard dollar uit aan wapens en soldij.

Kang en andere VN-medewerkers zijn tevreden met de vooruitgang die is geboekt op het vlak van de wettelijke bescherming van vrouwen tegen discriminatie en geweld. Veel activisten klinken minder enthousiast. Equality Now, een internationale organisatie die opkomt voor gelijkberechtiging van mannen en vrouwen, stelde vorig jaar in een onderzoek vast dat nog altijd meer dan 40 landen weigeren wetten te wijzigen waarin discriminering van vrouwen ingebakken zit. Heel wat landen treden ook nog altijd niet op tegen moorden op vrouwen die hun man hebben verlaten, en verkrachting of ander geweld in het huwelijk.

Armoede onder vrouwen, onderwijs, gezondheidszorg, geweld, de gevolgen van conflicten, kansen op de arbeidsmarkt, deeltijdse arbeid en thuiswerk zijn enkele van de belangrijkste thema’s die op de bijeenkomst in New York zullen worden besproken. Verwacht wordt dat de deelnemers tegen 11 maart hun engagement voor het tien jaar oude actieplan van Peking zullen herbevestigen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.