Peking voert ook cyberoorlog tegen sars

Niet alleen de openbare ruimte, ook de Chinese cyberspace raakt besmet door de longziekte sars. De Chinese politie arresteerde 107 vooral jonge internetgebruikers die via het internet of via sms valse waarschuwingen rond het dodelijke virus verspreidden.



“Sars is een biologisch wapen van de Verenigde Staten, die de opmars van China als grootmacht willen stuiten.” Of nog: “Peking verkeert in staat van oorlog. Militaire sproeivliegtuigen ontsmetten ’s nachts de stad.” Het zijn maar enkele valse verklaringen die rond sars te lezen zijn op de populaire nieuwssites in China. Jonge surfers en chatters wisselen tips uit hoe je je tegen de longziekte kan beschermen: “Drink je te pletter en rook als een kettingverslaafde”, is een populaire remedie. Zogenaamde officiële websites, “met cijfers over het precieze aantal besmettingen op basis van interne informatie”, schieten als paddestoelen uit de grond.

In een poging greep te krijgen op de desinformatie rond sars, probeert de Chinese overheid een internetpolitiemacht op de been te brengen. Speciale internetagenten speuren chatruimtes af in een poging valse sarsberichten te onderscheppen en hun verzenders te identificeren. In 17 provincies en steden zouden al 107 mensen zijn opgepakt. “Onder de dekmantel van sars zaaien ze sociale paniek en ondermijnen ze de strijd tegen het virus”, staat te lezen in het arrestatierapport van vier Pekinezen – al is het vooralsnog onduidelijk waarvan zij officieel beschuldigd worden.

Het internetgebruik in China nam fors toe sinds de uitbraak van sars. Nu mensen elkaar uit schrik voor besmetting uit de weg gaan in de openbare ruimte, zoeken ze elkaar op in cyberspace. Het was ook op het internet dat in China de eerste berichten over sars te lezen waren. Onrechtstreeks lijkt de Chinese overheid zelf verantwoordelijk voor de indianenverhalen rond sars. De autoriteiten in Peking zwegen de ziekte aanvankelijk dood. In de eerste fase van de uitbraak van de epidemie was het nternet en het sms-verkeer immers de enige mogelijke manier om aan de informatie te raken. Pas op 27 april kwam de regering met officiële informatie naar buiten.

Op 12 mei stond het sars-dodental in China op 252 en werden er al meer dan 5.000 besmettingen genoteerd. Wereldwijd stierven al 552 mensen aan sars en zijn 7.447 mensen besmet in 33 landen. Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Gezondheid zou het aantal besmettingen afnemen, maar de Wereldgezondheidsorganisatie blijft waakzaam. “Het is moeilijk te zeggen of sars al dan niet zijn piek heeft bereikt”, zegt de directeur van de WGO, Yong-Wook Lee. “Peking zit nog met 1.500 verdachte gevallen en 18.608 mensen blijven in quarantaine.

“Omdat in Amerika wel gemelde gevallen, maar nog geen doden zijn genoteerd, denken vele Chinezen dat sars een biologisch wapen van de Amerikanen is”, zegt Xiong Jiayan, een bankbediende uit Peking. Hij somt de preventietips tegen sars op die de mensen op het internet vinden en met mekaar uitwisselen. “Olijfolie en look zouden de ziektekiemen doden. Ook sigaretten en “Baijiu” – de lokale graanjenever –zouden uitstekende sarsverdelgers zijn. En wie ribbetjes eet die op de barbecue zijn geroosterd, wapent zijn longen tegen de besmetting.”

“Die tips hebben veel succes,” zegt Zhao Wei, een dokter van de traditionele Chinese geneeskunde. “In tijden van sars brengen de mensen hun tijd liever door met roken en drinken in plaats van in quarantaine te verblijven en te sterven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.