Partijen over ontwikkelingssamenwerking

In Nederland gaan er stemmen op om het budget voor ontwikkelingshulp in te krimpen, te halveren of gewoon af te schaffen. MO* vroeg aan de Vlaamse partijen wat zij hiervan vinden. We peilden ook naar hun mening over het standpunt van Kris Peeters dat ontwikkelingssamenwerking een regionale bevoegdheid moet worden.

Moet het budget voor ontwikkelingssamenwerking worden verlaagd. Of moet België de belofte, om 0,7% van nationale inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden, nakomen?


Marc Hendrickx, N-VA, zit in de commissie van Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking
Wij pleiten voor het behouden van de 0,7 % tegen 2010 zonder kunstmatige maatregels zoals kwijtschelding van de schulden. Maar wat er in Nederland aan de hand is, gaat verder dan dat. Het is niet omdat de liberalen misschien aan de macht zullen komen, dat er iets zal veranderen. Neen het is al lang aan de gang. Zo hebben Vlaanderen en Nederland enkele jaren geleden samen een ontwikkelingsproject opgestart in Mozambique en Nederland heeft zich daaruit teruggetrokken. Het is dus een sluipend fenomeen.
Sabine Poleyn CD&V  volgt in het Vlaams Parlement de commissies Onderwijs en Gelijke Kansen, Buitenlands Beleid, Europese Aangelegenheden en Internationale Samenwerking
Wij zijn er voorstander van om de 0,7% in 2010 te behalen. Op Vlaams niveau werd dit al in 2009 bereikt, ondanks de crisis. We zouden die 0,7% kunnen behalen door een betere afstemming van de verschillende niveaus zodat we geen dubbel werk doen. De federale regering moet met de Vlaamse regering, de provinciën en de gemeenten overleggen. We moeten immers samen die 0,7 % bereiken.
Dirk Van Der Maelen SP.A: Kamerlid, specialist ontwikkelingssamenwerking en belastingontduiking
Ik vind het niet verstandig om zoals de Nederlandse partijen voorstellen het budget te doen inkrimpen. We weten dat er wereldwijd een financiële crisis bezig is en we weten dat die veel harder aankomt in het Zuiden dan in het Noorden. Dus het is nu toch niet het moment om verminderingen op de ontwikkelingssamenwerking voor te stellen. Wij vinden dat we moeten blijven streven naar de 0,7 %. Dat is ons doel. En wij zouden die zo zuiver mogelijk willen behalen. Het potje van de kwijtscheldingen is stilaan leeg.
Wouter De Vriendt, Groen! : volgde de voorbije drie jaar Buitenlandse Zaken op voor Groen! in De Kamer
Ik denk dat we naar een zuivere 0,7% moeten gaan. Dus in de begroting 2011 moet die 0,7 % behouden worden. Ontwikkelingssamenwerking mag niet het slachtoffer worden van de economische crisis en van de slechte begrotingssituatie. Als we niet investeren in ontwikkelingssamenwerking, dan halen we ook de problemen zoals klimaatvluchtelingen naar het Noorden. Ik denk ook dat we de landen van het Zuiden moeten heropwaarderen en hen in staat te stellen om hun eigen economie te laten groeien. En ontwikkelingssamenwerking is hiervoor nog altijd een eerste voorwaarde.
Wij stellen voor dat de politieke keuze wordt gemaakt om het budget uit te zuiveren en dat die 0,7 % gehaald wordt. Wij vinden dat een Tobintaks bijvoorbeeld de aangewezen manier is om budget te generen. Speculatie heeft geleid tot economische onstabiliteit dus ik denk dat dit niet alleen ten goede kan komen aan de landen uit het Zuiden, maar ook stabiliteit kan brengen in ons economische systeem.
Geert Versnick, Open VLD: voorzitter van de federale commissie voor Buitenlandse Betrekkingen
In 2010 zal voor de eerste keer de 0,7% overschreden worden. In het kader van de internationale solidariteit moeten we hieraan vasthouden. Enerzijds vanuit een zorg voor een menswaardig bestaan voor andere mensen in de wereld, maar anderzijds uit een welbegrepen eigenbelang. Zolang de mensen problemen hebben in hun land zullen ze naar België komen.
Schuldkwijtschelding is hiervoor één van de middelen. Maar voor elk land zijn er andere mogelijkheden. Wij concentreren ons wat betreft ontwikkelingssamenwerking op een aantal landen. Ook de investeringen die we doen in het Belgische ontwikkelingsagentschap (BTC) behoren tot de mogelijkheden. Kwijtschelding is dus gemakkelijke oplossing indien er geen beleid kan goedgekeurd worden.

Moet ontwikkelingssamenwerking geregionaliseerd worden? Zo ja, moet het dan een bevoegdheid van de gemeenschappen of de gewesten worden?


N-VA: Marc Hendrickx:
Ons standpunt zal u niet verbazen, wij zijn voor de regionalisering van ontwikkelingssamenwerking. Het gaat hier niet om een ideologische visie. Vlaanderen is al bevoegd voor onderwijs, landbouw en energie. We hebben al een grote expertise inzake onderwijsontwikkelingssamenwerking. Mensen zeggen dat we de band met Buitenlandse Zaken moet behouden, maar die hebben we niet nodig. Vlaanderen heeft zijn eigen netwerk opgebouwd. We hebben met tientallen landen diplomatieke betrekkingen en focussen met onze ontwikkelingssamenwerking op drie partnerlanden -Zuid-Afrika, Mozambique en Malawi- waar Vlaanderen een uitgebreid diplomatiek netwerk heeft om haar projecten te ondersteunen.
Bovendien wordt de federale ontwikkelingssamenwerking beïnvloed door de politieke agenda. Een concreet voorbeeld is Congo, dat wordt gebruikt om politieke belangen te dienen. De Franstalige politieke partijen zijn milder tegenover de Congolese politiek omdat in Brussel veel Congolezen wonen. De Franstalige partijen proberen dus zo stemmen te ronselen.
Ontwikkelingssamenwerking moet worden overgeheveld naar de gewesten. En voor Brussel moet er dan een oplossing gezocht worden. In Brussel kan men bijvoorbeeld samenwerkingsverbanden opzetten via de gemeenschappen, aangezien in Vlaanderen de Gemeenschap en het Gewest abstracte begrippen zijn.
CD&V:  Sabine Poleyn:
Ja ik volg mijn partij hierin, maar voor ons is dit geen prioriteit. Ontwikkelingssamenwerking zal altijd op elk niveau blijven bestaan omdat men zich moreel verplicht voelt. Ook als de ontwikkelingssamenwerking overgeheveld wordt naar het Vlaamse niveau, zal België nog altijd zelf aan ontwikkelingswerk doen. Maar Vlaanderen heeft al sterke officiële bilaterale samenwerkingsverbanden opgebouwd. Dat is op alle niveaus zo. Ook de gemeenten en steden hebben een ontwikkelingsbeleid.
SP.A: Dirk Van Der Maelen:
Ontwikkelingssamenwerking moet helemaal niet worden geregionaliseerd. Dit is een federale bevoegdheid en moet volgens mij een federale bevoegdheid blijven. Maar niets belet dat Vlaanderen, Wallonië en Brussel grotere inspanningen kunnen doen om iets te doen aan de Noord-Zuidsamenwerking en hoe meer zij doen, hoe beter. Ik zie dat niet als een exclusief domein. Maar de basiswetgeving moet blijven.
Groen! : Wouter De Vriendt:
Neen, integendeel. Er wordt nu gesproken om zoveel mogelijk bevoegdheden over te hevelen naar Vlaanderen, maar ik vind dat we met een open geest de staatshervorming moeten aanpakken. De bevoegdheden moeten worden uitgevoerd op het meest efficiënte niveau. Voor sommige domeinen zoals ontwikkelingssamenwerking is dat het federale niveau omdat er coördinatie nodig is.
Ik denk dat we met zijn allen moeten nadenken over de meest efficiënte manier om onze ontwikkelingssamenwerking te organiseren. Een grote schaal is dan echt wel nodig. De versnippering die we momenteel in de hand werken is echt geen goede zaak. Ik denk dat ook in het middenveld, de ngo’s, dat zeggen.
Open VLD: Geert Versnick:
Ik ben van mening dat dit een stap is in de verkeerde richting. Ontwikkelingssamenwerking houd je beter federaal. Bij de grote Copernicaanse hervorming die nu blijkbaar iedereen voorstelt, moeten we over een aantal zaken nadenken. Ik denk dat je alles wat het internationale beleid betreft, zoals ontwikkelingssamenwerking en internationale handel, beter federaal houdt. De regio’s kunnen daar perfect een rol in spelen vanuit hun eigen bevoegdheden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.