Parlementsleden G20 warmen op voor klimaatakkoord Kopenhagen

Belangrijke parlementairen uit de G20, de negentien grootste economieën ter wereld en de EU, hebben in Washington een commissie opgericht om de klimaattop van Kopenhagen voor te bereiden. Op die cruciale top in december moet een opvolger voor het Kyoto-protocol gevonden moet worden.
De Internationale Commissie voor Klimaatverandering en Energieveiligheid is opgericht door de Global Legislators Organisation (Globe), een internationale alliantie van parlementsleden. In de nieuwe commissie hebben parlementsleden zitting van alle grote economieën om te debatteren over politieke compromissen die nodig zullen zijn voor een akkoord in Kopenhagen. De parlementsleden willen ook een strategie uitstippelen om ervoor te zorgen dat de nationale parlementsleden het akkoord ratificeren dat hun regeringen onderhandeld hebben.
“De commissie zal een politieke discussie mogelijk maken die niet verdrinkt in technische details, maar de deelnemers in staat stelt om te zoeken naar de politieke evenwichten die nodig zijn voor een geslaagd akkoord in Kopenhagen”, zegt Elliot Morley, voorzitter van Globe. “Er zullen bepaalde politieke realiteiten uitgepraat moeten worden als landen het klimaatakkoord in Kopenhagen moeten ratificeren. Zoniet lopen regeringen het risico dat hun parlement een veto uitspreekt over het akkoord, zoals gebeurde met het Kyoto-protocol in de Verenigde Staten.”

De mensen vragen het


De twee dagen durende ontmoeting op Capitol Hill, gisteren en vandaag, focust op de engagementen die belangrijke ontwikkelde economieën zoals de EU en de VS moeten nemen om de reductiedoelstellingen tegen 2020 en 2050 te bereiken, en op de stappen die opkomende economieën moeten zetten.
“Verandering komt eraan omdat verandering nodig is”, zei congreslid Ed Markey, voorzitter van de commissie. “De wetenschap vereist het, en de mensen vragen het. We moeten een gemeenschappelijke taal vinden en de juiste weg uitstippelen om de problemen die voor ons liggen op te lossen.”
De commissie bestaat uit gezaghebbende parlementsleden uit de grote economieën: de G8, Australië, Brazilië, China, India, Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika en Zuid-Korea, plus Denemarken als gastland voor de top in Kopenhagen. De parlementsleden werden gekozen om hun ervaring, buitenlandse relaties of financiële expertise.
Tijdens de openingszitting maandag sprak Yvo De Boer, uitvoerend secretaris van de VN-conventie rond Klimaatverandering (UNFCC) de parlementsleden toe via een videoboodschap. “Geen enkel thema is op lange termijn fundamenteler”, zei hij. “De uitdagingen zijn enorm, maar dat geldt ook voor de kansen die voor ons liggen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.