Paraguay in greep van oliekoorts

Geen druppel olie die momenteel in Paraguay wordt verkocht, komt uit eigen bodem, maar de oliekoorts is er wel uitgebroken. Negen petroleumbedrijven, waaronder het Britse PLC, hebben licenties verworven voor prospectie en ontginning op in totaal meer dan 27 miljoen hectare.

De Paraguyaanse directeur Energiebronnen in het ministerie van Openbare Werken is opgetogen. Na zestig jaar inactiviteit wordt in Paraguay plots driftig naar olie en aardgas geboord.

Met succes, lijkt het. Het Paraguyaanse bedrijf Primo Cano Martínez heeft gas ontdekt in het departement Boquerón, niet ver van de Boliviaanse grens, en wacht op onderzoeksresultaten die moeten aangeven of ontginning commercieel aantrekkelijk zou zijn. De Britse CDS Oil & Gas Group PLC heeft laten weten dat het diverse veelbelovende sites heeft gevonden.

Volgens een expert van het ministerie van Openbare Werken stelt een niet nader genoemde multinational dat hij in de ondergrond van het departement Boquerón het equivalent van acht à negen miljard vaten ruwe olie of aardgas heeft gevonden. Bemoedigend is dat zowel in Argentinië als Bolivia olievelden liggen die niet ver verwijderd zijn van de Paragayaanse grens - soms zelfs op amper achter kilometer.

Geen wonder dat de bedrijven enthousiast zijn, sneert Ricardo Franco Lanzetta, een doctor in de rechten en de economie die zich in de olie-industrie heeft gespecialiseerd. De expert heeft geen goed woord over voor de wet die president Nicanor Duarte in 1995 deed goedkeuren en die bepaalt dat amper 14 procent van de olie-inkomsten en 11 procent van de aardgasinkomsten bestemd zijn voor de staatskas. Belachelijk weinig; in Bolivia gaat de helft van de inkomsten naar de staat, en in Venezuela 75 procent. Toch maken privé-bedrijven daar nog winst, zegt Lanzetta.

Paraguay is tegelijk ook in een conflict verwikkeld met het RDI Consulting, een bedrijf uit de Verenigde Staten. De Paraguayaanse regering huurde het bedrijf in 2000 in om oude studies te recupereren van een resem VS-bedrijven die in 1944 in totaal 48 testboringen uitvoerden in de westelijke provincies Boquerón en Alto Paraguay. Volgens de informatie waarover het Paraguyaanse ministerie beschikt, werd toen op alle onderzochte plaatsen olie gevonden. De bedrijven namen alle documentatie mee naar huis, maar de zestigjarige geheimhouding waartoe de toenmalige Paraguyaanse dictator Higinio Morínigo zich verbond, liep in 2004 af.

De afspraak was dat RDI Consulting de onderzoeksgegevens zou verwerken en overmaken aan de Paraguayaanse regering. In ruil zou het een deel van de informatie commercieel mogen gebruiken. Maar het bedrijf weigert zich aan de afspraak te houden. In juli stuurde Paraguay een officiële delegatie naar de VS om RDI te ontmoeten, maar die kregen alleen de ruwe gegevens mee, niet de verwerkte gegevens. Paraguay brengt de zaak nu voor de rechtbank, maar critici waarschuwen dat RDI de informatie al die tijd al voor eigen profijt kan aanwenden. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.