Paraguay evalueert wittebroodsweken van de bisschop

De linkse president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft in de eerste honderd dagen van zijn bewind veelbelovende stappen gezet in de gezondheidszorg en op het vlak van goed bestuur. Maar de voormalige bisschop heeft te kampen met sociale onrust, verdeeldheid in zijn achterban en de onzekere economische toekomst van het arme land.
Lugo werd op 15 augustus beëdigd, en sindsdien beheerst vooral de herverdeling van landbouwgrond de politieke actualiteit in Paraguay. Kleine boeren en actievoerders van sociale organisaties hebben verscheidene grote betogingen gehouden, landerijen bezet en in het hele land wegblokkades opgeworpen om een landhervorming af te dwingen. Het conflict draait vooral rond de grote landerijen in het oosten van het land, waar Braziliaanse boeren op grote schaal soja telen. Daarvoor zijn nauwelijks landarbeiders nodig.
Lugo heeft een Raad voor Landhervorming opgericht om de lont uit het conflict te halen. In die raad zetelen vertegenwoordigers van overheidsinstellingen en van organisaties van kleine boeren. De Paraguayaanse Beweging van Kleine Boeren (MCP) oordeelt dat Lugo een “echt en ernstig” democratisch proces op gang heeft gebracht, en wil geduld opbrengen. Maar binnen afzienbare tijd moet het overleg wel voldoende resultaten opleveren. Het feit dat de Braziliaanse landeigenaars hulp hebben gevraagd aan Brazilië om hun belangen te verdedigen, maakt het conflict er niet eenvoudiger op.

Stijgende misdaadcijfers


Intussen worstelt de regering ook met andere prangende problemen. Ze zoekt bijvoorbeeld een goed antwoord op de snelle toename van de criminaliteit in het land. De politie kreeg tussen augustus en oktober 339 meldingen van inbraken en gewapende roofovervallen in huizen binnen, meer dan een verdubbeling in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Het regeringswerk wordt bemoeilijkt door constante meningsverschillen tussen president Lugo en vicepresident Federico Franco. Franco is de leider van de Authentieke Radicale Liberale Partij, de grootste formatie binnen de regeringsalliantie APC.
De relatie tussen Lugo en het parlement heeft dan weer geleden onder een gebrek aan coördinatie bij het indienen van wetsontwerpen. Lugo heeft ook geen vaste parlementaire meerderheid achter zich en moet optornen tegen het gewicht van de Coloradopartij die 61 jaar ononderbroken aan de macht was in Paraguay en nog altijd veel zetels heeft. De regeringsalliantie had aanvankelijk de steun van een andere partij, de UNACE, maar daar kwam een einde aan na geruchten over de betrokkenheid van de UNACE bij een poging om de nieuwe regering te wippen.
Op economisch vlak mopperen grote boeren en de zakenwereld dat de regering niet voldoende onderneemt om de internationale economische crisis af te weren. De regering zelf is trots op haar inspanningen om grote landbouwbedrijven inkomensbelasting te doen betalen, al geeft ze toe dat de strijd tegen belastingontwijking niet opschiet.

Ingeloste beloften


Lugo had tijdens zijn verkiezingscampagne beloofd dat hij openbare ziekenhuizen patiënten gratis zou doen behandelen, en die belofte heeft de regering waargemaakt. Daardoor is het aantal consultaties in de openbare ziekenhuizen met ruim een vijfde gestegen.
Experts loven de Paraguayaanse regering ook omdat ze ingaat tegen de wijdverbreide corruptie in het land. Dat gebeurt voorzichtig, want de regering heeft de rechterlijke macht nog niet aan haar kant en moet een einde maken aan wanpraktijken die decennialang hebben kunnen woekeren. Lugo heeft verder ook vorderingen gemaakt bij de heronderhandeling over de overeenkomst met Brazilië over de waterkrachtcentrale van Itaipú op de grens tussen de twee landen. De afspraken zouden veel voordeliger kunnen zijn voor Paraguay, en Lugo had beloofd daar werk van te zullen maken.
De populariteit van Lugo is nog altijd hoog, maar het zal van de aanpak van de landherverdeling, de stijgende misdaadcijfers en de werkloosheid afhangen of dat zo blijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.