Paraguay: Een kleine overwinning in het grote gevecht tegen de soja

Een hondertal boeren van het dorpje Ybypé zijn er vorige maandag 7 januari in geslaagd besproeiingen tegen te houden. De politie was wel aanwezig maar het kwam niet tot een treffen met de actievoerders.
  • Coordinadora departemental en Defensa de la Soberania y la Vida de San Pedro. De politie was aanwezig maar het kwam niet tot een treffen Coordinadora departemental en Defensa de la Soberania y la Vida de San Pedro.
In het dorpje Ybypé, in het departement San Pedro, leven de resterende boerengezinnen omringd door immense sojavelden. Het gaat om ggo-soja, die intens besproeid wordt hetzij vanuit de lucht hetzij met tractoren voorzien van reusachtige sproeiinstallaties. De overdosis aan agrochemische stoffen heeft de omwonenden al ernstige gezondheidsproblemen bezorgd. Om protesten tegen die besproeiingen te fnuiken, laat de eigenaar zo’n besproeiingen wel eens gepaard gaan met de ontplooing van ordediensten. Dat kon u lezen in het MO* nummer van december “De gewassen worden beschermd, de mensen verdreven.”
Een hondertal boeren van het dorpje Ybypé zijn er vorige maandag 7 januari in geslaagd besproeiingen tegen te houden. De politie was wel aanwezig maar het kwam niet tot een treffen met de actievoerders.   

Al maanden lang nu zijn de bewoners van Ypypé erin geslaagd de besproeiingen tegen te houden door 24 uur op 24 toezichters te plaatsen. In heel het departement San Pedro groeit een volksbeweging almaar sterker en zichtbaarder wordt en die de strijd aangaat tegen de besproeiingen. Ze kunnen daarbij rekenen op de steun van Codehupy, de Coordinatie van Mensenrechten in Paraguay. De grote soja-eigenaars respecteren immers de wettelijke voorschriften niet, zoals het aanbrengen van brede stroken hagen of planten ter bescherming van de omwonenden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.