Pakistaanse bevolking steunt offensief tegen taliban

De Pakistaanse bevolking blijft voorstander van een militaire campagne tegen de taliban, maar de Verenigde Staten moeten zich daar niet in mengen, zo blijkt uit een nieuwe enquête.
De enquête is het werk van WorldPublicOpinion.org, een project van het Programme of International Policy Attitudes (PIPA) aan de Universiteit van Maryland. Ze komt er net op het moment dat de Pakistaanse troepen de taliban uit de Swatvallei verdrijven en mogelijk nieuwe operaties plannen tegen de rebellenleider Baitullah Mehsud  in de provincie Zuid-Waziristan.
Het PIPA ondervroeg duizend Pakistanen uit verschillende etnische groepen en provincies. De vragen gingen over de strijd tegen de taliban in Pakistan, de Navo-campagne in Afghanistan en de Amerikaanse luchtaanvallen tegen talibanbasissen op Pakistaans grondgebied.
Volgens het onderzoek zegt 70 procent van de Pakistanen eerder te sympathiseren met hun regering dan met de taliban, terwijl amper 5 procent het omgekeerde vindt.
Een grote meerderheid denkt dat de overheid en het leger in staat zijn om de campagne tot een goed einde te brengen (69 en 72 procent). Van de respondenten had 55 procent een negatief beeld, 27 procent een positief beeld en 16 procent gemengde gevoelens bij al-Qaida. Toch vindt maar 3 procent van de Pakistanen dat al-Qaida in staat zou moeten zijn om trainingskampen te beheren in Pakistan. 88 procent is daar ronduit tegen.
Bijna negen op tien Pakistanen vindt bovendien dat de Afghaanse taliban kampen mag hebben in Pakistan, en drie op vier Pakistanen vindt dat het leger die kampen zou moeten verwijderen.

Zonder de VS


De Pakistanen mogen dan al voorstander zijn van de strijd tegen de taliban, ze vinden tegelijk dat de Verenigde Staten zich er niet mee moeten inlaten. 82 procent is van mening dat de VS enkel “Amerikaanse cultuur” willen opdringen aan moslimsamenlevingen, terwijl 71 twijfelt aan de Amerikaanse steun voor een Palestijnse staat.
De Pakistaanse steun voor al-Qaida blijkt grotendeels gebaseerd op de een gedeelde antipathie voor de Verenigde Staten, eerder dan op religieuze of ideologische fundamenten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.