Pakistaans leger doodt 700 Talibanstrijders

De tweede week van mei zijn volgens de Pakistaanse autoriteiten op vier dagen tijd 700 Talibanstrijders gedood. “Bij de Pakistaanse veiligheidstroepen vielen er 20 doden en 19 gewonden”, meldde de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken Rehman Malik.
In de Swatvallei in het noordwesten van Pakistan houdt het Pakistaanse leger dezer dagen een enorm offensief tegen de Talibantroepen die er zich schuilhouden. ‘Het offensief zal blijven aanhouden tot elke Talibanmilitant is geëlimineerd’, aldus de Pakistaanse minister van Binnenlandse Zaken, Rehman Malik.
Het leger trok vorige week binnen in de vallei. De autoriteiten hebben behalve de 700 doden aan Talibankant nog geen cijfers gegeven van het aantal gesneuvelde en gewonde burgers. Dat doen ze vermoedelijk uit angst om massaal publiek protest uit te lokken.
Op hetzelfde moment dat de overheidstroepen luchtaanvallen uitvoerden in Swati, vermoordden zelfmoordterroristen tien mensen aan de controlepost even buiten Peshawar.

Al Qaeda


Het Pakistaanse leger gaf maandag 11 mei de bewoners van de vallei de raad om te vluchten voor het heersende geweld. Velen lezen dit als een aankondiging van een grootschalig grondoffensief, wat de exodus van angstige mensen nog verder doet uitbreiden.
De gevechten worden op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Die vrezen namelijk dat Al Qaeda zal proberen om te profiteren van de chaos in Pakistan. De Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat de opmars van de Taliban in Swati en Buner Al Qaeda helpt om mensen te rekruteren voor haar organisatie. En ook generaal David Petraeus, bevelhebber van de Amerikaanse troepen, waarschuwt dat de Taliban een gevaar betekenen voor Pakistan.
Volgens Petraeus is ook het centrale leidinggevende orgaan van Al Qaeda verhuisd naar Pakistan, maar hij ontkent dat het Amerikaanse leger zelf zal interveniëren in Pakistan.

Exodus


De exodus uit de Swatvallei groeit uit tot een enorme humanitaire ramp, die de eerder voorspe
1,3 miljoen mensen zijn op dit ogenblik dakloos
vluchtelingencijfers overstijgt. Ambtenaren in Mardan, een gebied in Swati, getuigen dat 250.000 mensen zich hebben aangediend voor het ontvangen van hulp. Dat is al meer dan het dubbele van het aantal dat vrijdag bekend was,
Inclusief de 550.000 personen die al vluchtten door eerdere gevechten, zou het aantal daklozen in de noordwestelijke grensprovincie oplopen tot 1,3 miljoen mensen, aldus ambtenaren. World Vision, een christelijke organisatie die wereldwijd armoede bestrijdt, was niet te spreken over de zes haastig opgerichte vluchtelingenkampen. De omstandigheden zijn onaanvaardbaar, aldus de organisatie: het is ontzettend warm, er is gebrek aan water, en sanitaire voorzieningen en elektriciteit ontbreken.
Het leger meldt dat op dit ogenblik tussen de 12.000 en 15.000 militairen aanwezig zijn in het gebied, tegenover een kleine 5000 Talibanstrijders die vooral gegroepeerd zijn in Mingora.

Binnenlandse steun


De operatie kan in Pakistan op onvoorstelbaar veel steun rekenen, en dat was in het verleden vaak anders. Zelfs conservatieve partijen beginnen de Taliban te bekritiseren. En dat heeft vooral te maken met twee nieuwe ophefmakende feiten. Zo circuleert er een video waarop een Talibanstrijder een jong meisje mishandelt. En dan is er nog de uitspraak van Soefi Mohammed, een pro-Taliban geestelijke, die democratie een heidens idee noemt.
De oorlog tussen de Taliban en de Pakistaanse regeringstroepen is sinds februari opnieuw opgelaaid. Het ondertekende vredesverdrag werd toen eenzijdig verbroken door de Taliban.

MO*hoofdredacteur Gie Goris is aanwezig in Pakistan om het conflict van heel nabij te volgen. De komende dagen volgt er dus meer nieuws vanuit de regio.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.