'Overdracht asielzoekers aan Griekenland moet stoppen'

Amnesty International en verschillende organisaties eisen dat België en andere EU-lidstaten de transfers van asielzoekers naar Griekenland onmiddellijk opschorten omdat mensenrechten er worden geschonden.
  • Nikolas Kominis - Studio Kominis In Griekenland werden in de loop van de eerste zeven maanden van 2009 20.000 asielaanvragen onderzocht, waarvan slechts 20 asiel kregen. Nikolas Kominis - Studio Kominis
Op 29 april kwamen Amnesty International (AI), de Ordes van Advocaten en andere organisaties die begaan zijn met de rechten van asielzoekers in Brussel samen om de alarmbel te luiden. In een rapport (pdf) toont AI aan dat asielzoekers in Griekenland het slachtoffer zijn van verschillende mensenrechtenschendingen.
In het kader van de Dublin II Verordening van de Europese Unie worden asielzoekers, vluchtelingen en migranten vanuit verschillende Europese landen teruggestuurd naar Griekenland. Volgens de regel moeten asielzoekers worden teruggebracht naar het eerste land waar ze aankwamen op het grondgebied van de EU. Maar ook al zijn de landen niet verantwoordelijk, toch mogen ook zij een asielaanvraag behandelen.
Sinds april 2008 adviseert het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR om geen asielzoekers meer terug over te dragen aan Griekenland. Maar volgens de mensenrechtenorganisatie AI is de situatie sindsdien enkel achteruit gegaan. Tijdens de eerste tien maanden van 2009 stuurden Oostenrijk, België, Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zwitserland 995 asielzoekers terug naar Griekenland.

Schending mensenrechten


In Griekenland werden in de loop van de eerste zeven maanden van 2009 20.000 asielaanvragen onderzocht, waarvan slechts 20 asiel kregen.  De Griekse autoriteiten slagen er niet in om een eerlijk en toegankelijk procedure op te stellen. De asielzoekers krijgen onvoldoende juridische bijstand, tolken en andere noodzakelijke informatie.
Daarnaast worden volgens het rapport van AI de mensenrechten van de asielzoekers serieus geschonden. De meeste asielzoekers worden bij hun aankomst in Griekenland vastgehouden in de luchthaven van Athene waar ze vaak in barre omstandigheden moeten verblijven. De opvang in het land is in het algemeen slecht. Er is onvoldoende accommodatie en amper toegang tot gezondheidszorg.

Politiebeleid


“Het ergste is dat asielzoekers risico lopen om door de politie in Griekenland onder dwang teruggestuurd te worden naar hun eigen land, waar ze vervolgd kunnen worden”, zegt Victoria Banti van AI, die meewerkte aan het rapport.
De politie in Griekenland is verantwoordelijk voor alle asielaspecten. “Er is een onafhankelijk en gespecialiseerd comité voor asielzoekers nodig in het land”, aldus Banti. Asielzoekers krijgen nu niet de kans om heel hun verhaal te doen en krijgen daardoor geen eerlijke asielprocedure.
De Griekse politie zou trouwens geweld gebruiken. Op de bijeenkomst in Brussel luidde het statement: “Asielzoekers hebben in Griekenland meer kans om geslagen te worden door de politie dan dat ze asiel krijgen.”

België


Amnesty International heeft bij de Belgische regering al verschillende keren aangedrongen om de stoppen met asielzoekers terug naar Griekenland te sturen omdat het rapport van AI duidelijk wijst op schending van mensenrechten.
Minister Wathelet wil hier niet in toegeven maar is wel bereid voor een eerlijk asielsysteem te pleiten als België de Europese Unie voorzit. Tussen januari en november 2009 droeg ons land aan Griekenland 89 asielzoekers over.
Ook de Griekse regering toont gewilligheid om het asiel- en migratiesysteem te hervormen. “Het land zit dan wel in een zware economische crisis maar dat is geen reden om de wetten niet aan te passen, dat kost niets”, benadrukt Banti.
Lees ook: ‘Asielzoekers naar Griekenland terugsturen is onverantwoord’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.