Organisaties willen olieboringen Shell op Noordpool tegenhouden

Half september hoopt Shell te beginnen aan de eerste boringen in de Noordelijke IJszee, boven de kust van Alaska. Milieuorganisaties willen dat Washington het alsnog tegenhoudt, nu Shell met technische problemen kampt.

Onderhandelingen met de regering zijn in volle gang, nu uit inspectie bleek dat het containerschip Arctic Challenger, dat ingezet moet kunnen worden bij eventuele olielekken, verschillende technische problemen heeft.

De Natural Resources Defence Council (NRDC) heeft de regering maandag met een rapport opgeroepen om geen toestemming te geven. Volgens de organisatie is Shell niet in staat om lekkages te voorkomen en vervuiling op te ruimen. Shell heeft toegegeven dat het olievlekken niet goed kan opruimen, en dat de Arctic Challenger een storm op zee misschien niet aankan.

Volgens critici, waaronder de Republikeinen, is de olie echter cruciaal om energie goedkoper te maken en de afhankelijkheid van het Midden-Oosten te verminderen.

Natuurgebieden

Volgens de NRDC is het risico op ongelukken in het kwetsbare gebied te groot. Er is geen bewijs dat  boortorens blijven staan in het schuivende poolijs. Nog los daarvan zal productie de habitat van zeezoogdieren verstoren. Als de productie op gang komt, zullen nieuwe oliemaatschappijen ook willen komen, en er zullen pijpleidingen nodig zijn die nog meer natuurgebieden moeten doorkruisen.

Het hoofd van de Noordpoolcampagne van Greenpeace, Jackie Dragon, heeft felle kritiek. “Shell kan zijn boortoren in de haven al niet onder controle houden, dus wat gebeurt er bij golven van zeven meter en bij zee-ijs, tijdens het boren in de Poolzee? Shell kan niet worden vertrouwd, en president Obama moet het programma niet laten doorgaan.”

Voor Shell is het een kwestie van weken, want de zomer loopt op z’n eind. Uiterlijk in oktober moet het bedrijf stoppen, voor de komst van het zee-ijs.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.