Opvangcrisis voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Er zijn extra opvangplaatsen nodig voor niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. 159 van hen worden momenteel ondergebracht bij de volwassenen, met alle gevolgen van dien. Volgens Nahima Lanjri, CD&V-senator, krijgen zij te maken met diverse vormen van geweld en zijn dergelijke opvangplaatsen niet aangepast aan hun specifieke noden.
De voorbije maanden zijn vreemdelingen slachtoffer van een ongeziene opvangcrisis. De niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV), die dus jonger dan achttien jaar zijn en die alleen zijn aangekomen in België, zijn het meest kwetsbaar en zij worden dan ook bij uitstek geraakt. Zij die geen asiel aanvragen worden niet meer toegewezen aan opvangcentra van Fedasil omdat deze overbevolkt zijn. Degenen die wel asiel aanvragen worden naar hotels doorgestuurd zonder begeleiding of naar centra waar ze gemengd met volwassenen verblijven.
De Voogdijwet en de wet van 12 januari 2007 en de Koninklijke besluiten op de opvang voorzien nochtans dat NMBV’s, of ze nu asielzoeker zijn of niet, worden opgevangen in aangepaste opvangstructuren. Maar jaarlijks worden in ons land tot 1700 jonge vreemdelingen aangetroffen, waarvan slechts 523 een verblijfplaats krijgen toegewezen door de overheid.
159 van hen worden ondergebracht in de opvangcentra van Fedasil voor volwassenen. ‘Deze jongeren worden zo het slachtoffer van geweld en zij zien dingen die ze niet moeten zien’, zegt  Nahima Lanjri. ‘Die opvang voor volwassenen is niet aangepast aan de noden van deze jongeren.’ Zo wordt op deze plaatsten bijvoorbeeld niet naar gepaste scholen gezocht voor de minderjarigen.
De regering trok vorig jaar nochtans negen miljoen euro uit voor de opvangcrisis. Daarmee werden wel 1300 opvangplaatsen gecreëerd, maar slechts elf werden voorbehouden voor de NBMV’s.

Oplossingen


Philippe Courard, staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, zei gisteren dat er op korte termijn nog 48 collectieve opvangplaatsen en elf plaatsen in Lokale Opvanginitiatieven zullen bijkomen. Op lange termijn wordt ook naar andere locaties gezocht. De Federale overheid wil ook de Gemeenschappen, die deze bevoegdheid delen, mobiliseren. Ook zij zullen dus mee zoeken naar aanvullende oplossingen.
Lanjri vindt dit echter niet voldoende, zij zegt dat de regering haar verantwoordelijkheid moet nemen en alle NBMV’s de specifieke opvang moet geven die de wetgeving voorziet. ‘De meeste jongeren krijgen momenteel geen aangepaste of zelfs helemaal geen opvang waardoor ze een groot risico lopen om het slachtoffer te worden van geweld, uitbuiting en zelfs verdwijning’, aldus Lanjri. ‘België kan hiervoor overigens een veroordeling oplopen van internationale instanties. Bijkomende plaatsen, bovenop de reeds gecreëerde plaatsen is een absolute must.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.