Opnieuw fraude bij de Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben te kampen met talrijke nieuwe fraudeschandalen. Eerder kwam de organisatie al negatief in de publiciteit door nepotisme en grootschalige corruptie bij het inmiddels opgeheven olie-voor-voedselprogramma in Irak.

Chris Burnham, onder-secretaris-generaal voor Management en Bestuur, zei gisteren (maandag) tijdens een persconferentie niet uit te sluiten dat de nieuwe fraudegevallen in de tientallen miljoenen dollars lopen. De VN onderzoeken momenteel tweehonderd verschillende meldingen van fraudezaken. Burnham verwacht dat het aantal meldingen de komende maanden nog toe zal nemen, als gevolg van de nieuwe klokkenluidersregeling binnen de VN.

De nieuwe fraudegevallen spelen grotendeels op de afdelingen management en vredesoperaties. Op grond van vooronderzoek zijn acht functionarissen met betaald verlof gestuurd. Volgens Burnham betekenen die maatregelen niet dat de functionarissen zich ook schuldig hebben gemaakt aan fraude. We volgen de procedure die in dit soort zaken geldt, het zijn geen disciplinaire maatregelen.

Sinds 1948 gaven de Verenigde Naties 41 miljard dollar (33 miljard euro) uit aan vredesmissies wereldwijd. Momenteel opereren er vijftien vredesmissies en het budget voor 2005/2006 is meer dan 5 miljard dollar (4 miljard euro). Het reguliere, tweejaarlijkse VN-budget bedraagt ruim 3 miljard dollar (2,5 miljard euro).

Voor de vredesmissies zijn wereldwijd 85.0000 militairen en waarnemers uitgezonden, van Libanon tot de Westelijke Sahara, Kosovo en Haïti. Met de explosieve stijging van de kosten van de vredesmissies de afgelopen twintig jaar, namen ook de verspilling en corruptie toe.

Vorige maand introduceerden de VN een nieuw ‘klokkenluidersbeleid’ dat werknemers, ingehuurde bedrijven en adviseurs moet aanmoedigen corruptie binnen de organisatie aan het licht te brengen. De nieuwe regeling vrijwaart klokkenluiders van represailles als ze ongeregeldheden melden of meewerken aan onderzoeken naar corruptie.

Burnham benadrukte tegenover journalisten dat de meeste VN-stafleden niets met de corruptie te maken hebben en dat het hardwerkende, oprechte mensen zijn. Een aantal van hen heeft juist melding gemaakt van misstanden.

De nieuwe fraudegevallen komen nadat de Verenigde Naties in opspraak raakten wegens een groot schandaal rond het olie-voor-voedselprogramma van in Irak. Dat programma was bedoeld om de gevolgen van de economische sancties voor de Iraakse bevolking te verzachten in de tijd dat dictator Saddam Hoessein nog aan de macht was.

Aan het programma deden 4.758 bedrijven mee. Meer dan 2.260 bedrijven en individuen betaalden smeergeld aan het regime van Saddam Hoessein om contracten in de wacht te slepen. In de meeste gevallen gebeurde dat onder toezicht van het VN-Secretariaat. (JS/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.