Ontwikkelingslaptop te koop in België en Nederland

De XO, een goedkope en eenvoudige laptop die specifiek ontwikkeld is voor gebruik in ontwikkelingslanden, is vanaf volgende week ook te koop in België en Nederland. Bij elke aankoop wordt een tweede computer geschonken aan een kind in een ontwikkelingsland.
One Laptop Per Child (OLPC), de organisatie achter de XO, werkt al lang aan de uitbreiding van haar “Give 1, Get 1–campagne” naar Europa. Daarbij koopt de consument niet enkel een laptop voor zichzelf, maar schenkt meteen ook een apparaat aan een kind in een ontwikkelingsland. Van de eerste versie van XO, die alleen in Noord-Amerika verkrijgbaar was, werden meer dan 188.000 exemplaren verkocht, waarvan er 100.000 geschonken werden.
De organisatie slaagt er nu nog net op tijd in om voor de kerstperiode ook in Europa aanwezig te zijn. Vanaf 17 november zullen consumenten in de Europese Unie, Zwitserland, Rusland en Turkije via de internetwinkel Amazon.com voor 312 euro een laptop kunnen kopen en er een kunnen schenken.
Buitenbeentje
De XO is een toestel dat speciaal ontwikkeld is voor gebruik door kinderen in ontwikkelingslanden en verschilt grondig van de doorsnee consumentenlaptop. In vergelijking met moderne notebooks is de XO zelfs ronduit traag, maar daar is in het gebruik weinig van te merken. Een team deskundigen van ontwikkelingsorganisaties, universiteiten en computerproducenten zocht immers naar een zo efficiënt mogelijk toestel, dat zich enkel richt op de essentiële computertaken die voor de doorsnee gebruiker ruimschoots volstaan. Het resultaat is een goedkope, zuinige en flexibele computer, die door kinderen in de meest afgelegen streken ter wereld gebruikt kan worden. Geen kandidaat voor geavanceerde computerspellen of videobewerking, maar ruim voldoende voor tekstverwerking, e-mail of surfen op het web.
Ook in de geïndustrialiseerde landen wint het idee van de “uitgeklede computer” snel terrein. Het bekendste voorbeeld is de razend populaire “EEE” van ASUS, net als de XO een no-nonsense, goedkope laptop. De EEE is kleiner en lichter dan zijn doorsnee collega’s, veel trager en veel beperkter qua geheugenopslagcapaciteit.
Omgekeerde Wet van Moore
OLPC is een initiatief van computerwetenschapper Nicholas Negroponte, ook de stichter van het inmiddels vermaarde Media Lab in het Massachusetts Institute of Technology (MIT). Hij kwam op het idee om de ‘wet van Moore’ om te draaien. Die wet bepaalt dat voor dezelfde prijs elk jaar veel snellere computers gemaakt kunnen worden, en dus moest het volgens Negroponte mogelijk zijn om dezelfde computer elk jaar veel goedkoper te produceren.
De organisatie verscheept niet zomaar laptops naar ontwikkelingslanden, maar voorziet ook technische ondersteuning, onderwijsprogramma’s en infrastructuur. Ze wil zo vooral de kenniskloof tussen geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden overbruggen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.