Ontvoeringen bedreigen stabiliteit in Oost-Congo

Sinds augustus neemt het aantal ontvoeringen schrikbarend toe in de provincie Noord-Kivu in Oost-Congo. Er wordt met de vinger gewezen naar voormalige rebellen die zijn opgenomen in het leger, maar die ontkennen iedere verantwoordelijkheid.
Nu er in twee maanden tijd al meer dan tien mensen zijn ontvoerd en gedood, twijfelen de inwoners van Goma over de stabiliteit van de vredesakkoorden van anderhalf jaar geleden. Er wordt naar de gewapende ex-rebellen gewezen die zijn opgenomen in het Congolese leger en de politie.

“Ze staan nog steeds onder het commando van hun oude chefs”, zegt Jean-Paul Lumbulumbu, hoofd van een lokale mensenrechtenorganisatie. “Dat is een van de onderdelen van de akkoorden, maar het is niet erg geruststellend.”

Mishandeld



Eind augustus werd de leider van de maatschappelijke organisaties in Masisi ontvoerd en mishandeld. Hij is na een week weer vrijgelaten. In een open brief aan het staatshoofd legden de organisaties de schuld bij de CNDP, een door Laurent Nkunda opgerichte militie.

Kambasu Ngeve, secretaris-generaal van het CNDP, wijst de beschuldiging van de hand en pleit voor een internationaal onderzoek. Volgens de rebellen hebben ze geen leger en geen politie meer, maar krijgen ze wel steeds onterecht de schuld van geweld.

“Het is een politieke tactiek van de autoriteiten om hun macht met angst te vestigen”, aldus Ngeve. Wat volgens hem ontbreekt, is een goede integratie van zijn voormalige mannen, door middel van hogere rangen en politieke functies. Dat leidt tot frustraties die sommigen ertoe aanzetten hun oude koninkrijkjes terug te winnen.

Demilitarisatie



De autoriteiten spelen de voorzichtige kaart. “We hebben de hele leiding bijeengebracht, evenals alle veiligheidsexperts en we hebben alle problemen besproken, vooral de ontvoeringen”, vertelt Julien Paluku Kahongya, gouverneur van de provincie Noord-Kivu, die eraan toevoegt dat er maatregelen zijn genomen om de stad te demilitariseren.

De maatschappelijke organisaties in Masisi hopen er voorzichtig op dat dit werkt. “Maar de omstandigheden zijn niet gunstig. Een aantal soldaten staan nog steeds onder bevel van hun oude rebellenleiders. De regering moet zin voor realisme tonen en zowel diplomatiek als streng zijn, om ervoor te zorgen dat de akkoorden worden gerespecteerd.”

Het is tijd voor rust, vindt de gouverneur: “We moeten onze krachten verenigen om iedereen ervan te overtuigen dat we de oorlogshaat moeten begraven, om vrede en voorspoed in Noord-Kivu te krijgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.