Onrust in Iran houdt aan

In Teheran openden militieleden het vuur op de honderdduizenden aanhangers van Mir Hossein Mousavi. De staatsradio meldde dat er 7 doden en vele gewonden vielen tijdens een ‘niet-toegelaten samenscholing’.
Aanvankelijk verliepen de protesten vreedzaam. Maar toen de demonstranten een gebouw bestormden waarin de religieuze Basij-militie zich schuilhield, losten die laatste schoten in massa. De Basij is een vrijwillige militie die banden heeft met de Islamitische Revolutionaire Wacht van Iran.
De onrusten beperken zich niet alleen tot de hoofdstad. De onafhankelijke nieuwsdienst Shahrzad News meldt dat in Isfahan veiligheidstroepen geweld gebruikten tegen demonstrerende studenten. Meerdere studenten werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Ook in andere steden moesten de studenten het ontgelden.
Mousavi heeft zijn aanhang opgeroepen om vandaag niet te demonstreren in Teheran, nadat het duidelijk werd dat ook de aanhangers van Ahmadinejad de straten op zouden komen. Mousavi communiceerde dat hij niet wil dat zijn mensen hun leven in gevaar brengen.
De Opperste Leider Ali Khamenei steunde president Ahmadinejad tijdens zijn campagne. Hij noemde de uitslag van de verkiezingen zelfs ‘een goddelijke bepaling’. Maar zelfs de machtigste man kan niet pretenderen doof te zijn voor de stem van het volk. Hij heeft de Raad van de Hoeders de opdracht gegeven een gedeeltelijke hertelling van de stemmen uit te voeren om eventuele fraude op te sporen. Deze tegemoetkoming wordt echter afgewezen door Mousavi, die nieuwe verkiezingen eist.

Persvrijheid beperkt


Voor de verkiezingen kregen buitenlandse journalisten visa uitgedeeld om verslag te doen van de democratisch verrichtingen. Die visa verlopen nu echter en de overheid weigert ze te verlengen. Waarnemers vrezen het ergste wanneer er geen buitenlandse media meer zijn om eventueel geweld en wantoestanden in de internationale schijnwerpers te plaatsen.
Nu al worden de internationale media aan banden gelegd om de negatieve berichtgeving te temperen. Het Iraanse ministerie van Cultuur verbiedt journalisten nog op straat te komen en interviews af te nemen. Het verspreiden van informatie, zowel voor de media als de demonstranten, wordt bemoeilijkt door de inspanningen van het regime om telefoon- en internetdiensten lam te leggen. Vele video’s op Youtube en levendige updates op Twitter tonen echter aan dat de demonstranten de beperkingen massaal omzeilen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.