Onduidelijkheid over lot hervormingsgezinde ayatollah

De Iraanse ayatollah Seyyed Borujerdi is volgens verschillende media veroordeeld tot de doodstraf. Borujerdi streefde naar een volledige scheiding tussen kerk en staat. In oktober pakte de politie hem op in Teheran.
De Iraanse inlichtingendienst pakte Borujerdi, samen met honderden van zijn volgelingen, in oktober 2006 op nadat hij verschillende toespraken had gehouden die gericht waren tegen de politieke islam. Volgens verschillende media werd de ayatollah half juni veroordeeld tot de doodstraf tijdens een zitting voor een speciale religieuze rechtbank.
Semi-officiële persagentschappen in Iran halen echter een anonieme medewerker van de rechtbank aan, die ontkent dat er al een oordeel is geveld. Abdolkarim Lahidji, de vice-voorzitter van de Federatie van Mensenrechten, verklaarde tegenover de nieuwssite Radio Free Europe dat dit tekenend is voor het gebrek aan transparantie bij de Iraanse justitie. “De religieuze rechtbanken maken het onmogelijk om te weten wat de aanklacht of uitspraak is.”
Borujerdi zit al negen maanden achter de tralies en lijdt aan Parkinson. Bovendien vreest mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat de ayatollah gemarteld is. “Hij heeft een hoge bloeddruk, hartproblemen en lijdt aan diabetes. Zijn celstraf brengt zijn leven in gevaar”, zegt de organisatie.
Een Iraanse blogger schrijft op Mideast Youth dat Borujerdi in maart in een televisieprogramma verscheen waarin het Iraans regime gemartelde politieke gevangenen toont die bekentenissen afleggen. Borujerdi biechtte daarin zijn leugens op en hoe zijn “arme volgelingen” in hem geloofd hadden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.