Onderzoek naar Katrina-debacle nauwelijks geloofwaardig

Het onderzoek naar wat er mis is gegaan bij de hulpverlening na de doortocht van de orkaan Katrina komt onder leiding te staan van Frances Townsend. Zij is een persoonlijk adviseur van president George. W. Bush inzake terreurbestrijding. Haar mandaat en staat van dienst beloven een weinig doortastend onderzoek.

Frances Townsend werkte dertien jaar op het ministerie van Justitie en kwam via de kustwacht bij het Witte Huis. Momenteel bekleedt ze een functie als topadviseur bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid, waar Fema, de blunderende federale rampendienst, gevestigd is. Towsend moet dus de hand onderzoeken die haar voedt.

Denken dat iemand vanuit het Witte Huis zelf een rapport kan produceren dat de president in verlegenheid brengt of mensen ter verantwoording roept, is ronduit naïef, zegt een expert inzake noodhulp bij het ministerie van Binnenlandse Veiligheid die niet bij naam genoemd wil worden.

Tweede zwakke punt: ze kent ook weinig van noodhulp. Haar expertise ligt in criminele sfeer. Ze heeft een reputatie van doorbijter opgebouwd in gerechtelijke kringen. Ze toonde volharding als aanklager, eerst in 1985 als advocaat in Brooklyn en later als openbare aanklager bij het district New York. In die laatste job focuste ze op georganiseerde misdaad en witteboordencriminaliteit.

Het is niet de eerste keer dat Townsend betrokken is bij een onderzoek naar het falen van de overheid. Ze was destijds verantwoordelijk voor de toepassing van de aanbevelingen van het Robb-Silbermanrapport in april. Dat rapport stipte de tekortkomingen aan van de inlichtingendiensten tijdens de aanloop naar de oorlog in Irak. Het was Townsends taak om de betrokken ministers op het matje te roepen. De verwachtingen waren hoog gespannen. Je zal actie beginnen zien over een paar weken, beloofde ze toen aan de pers. Maar Townsend loste die belofte nooit in. Het is onduidelijk af ze een rol heeft gespeeld bij de reorganisatie van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Het Katrina-onderzoek wordt een witwas-, of minstens een grijswasoperatie, gelooft Jack N. Behrman, een voormalige onderminister van Handel. Het is geld- en tijdverspilling. De aandacht moet nu gaan naar het verbeteren van de noodhulp.

Vorige week verhinderden de Republikeinen in de Senaat een poging om een onafhankelijke onderzoekscommissie op te richten naar het voorbeeld van de 9/11-commissie. Die had een verregaand mandaat om te onderzoeken of de terreuraanslagen van 11 september verhinderd hadden kunnen worden. De Democratische senator Hillary Clinton diende een voorstel in het Katrina-debacle op dezelfde manier te onderzoeken. Enkel de Democraten in de Senaat stemden voor. Ze kregen de steun van één onafhankelijke, waardoor het voorstel 44 stemmen kreeg en sneuvelde. (MM/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.