Ondanks WHO-verbod doen VS nog steeds volop aan dumping

Dumping is volgens het landbouwakkoord van de Wereldhandelsorganisatie al tien jaar verboden. Maar de Verenigde Staten exporteerden in 2003 tarwe, soja, maïs, katoen en rijst aan prijzen ver onder de productieprijs en bedreigen daarmee het overleven van miljoenen boeren, zegt een rapport van het Institute for Agriculture and Trade Policy, een Amerikaanse niet-gourvernementele organisatie.

Het woensdag vrijgegeven rapport bekijkt de prijzen voor de vijf grootste exportgoederen van de Verenigde Staten tussen 1990 en 2003. Het stelt dat in Amerika gevestigde voedingsbedrijven in 2003 tarwe exporteerden aan een prijs die gemiddeld 28 procent onder de productieprijs lag. Sojabonen en maïs werden 10 procent onder de productieprijs verkocht, katoen 47 procent eronder en rijst 26 procent eronder.

De verkoop van producten onder hun productieprijs heet dumping. Tien jaar geleden werd het landbouwakkoord van de Wereldhandelsorganisatie (WHO) toegejuicht als een overwinning voor boeren over de hele wereld omdat het de praktijk verbood. Maar in de praktijk hebben de WHO-regels het kleine en arme landen moeilijker gemaakt om taksen tegen dumping te heffen. De voorwaarden om geleden schade aan te tonen, spelen hen parten, zegt het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP).

De niet-gouvernementele organisatie waarschuwt dat miljoenen boeren in ontwikkelingslanden bedreigd zijn omdat ze uit de lokale markt worden weggeconcurreerd. Maar ook Amerikaanse boeren kunnen erdoor over kop gaan. Het is tijd dat dit op de agenda komt, vindt IATP-voorzitter Mark Ritchie. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.