Oegandese regering wil doodstraf voor homo’s

Wie meermaals op homoseksuele handelingen betrapt wordt, kan straks de doodstraf krijgen in Oeganda. De regering steunt een wetsvoorstel dat daarvoor is ingediend.
Volgens de Wet tegen Homoseksualiteit staat de doodstraf op zogeheten verzwaarde homoseksualiteit. Daaronder verstaat de wet herhaalde homoseksuele handelingen, een homoseksuele relatie met een minderjarige of persoon met een handicap, en homoseksuele handelingen als men met hiv besmet is.
Parlementslid David Bahati, die de wet indiende en de steun van de regering heeft, zegt dat Oeganda een allesomvattende wet nodig had om elke vorm van seksuele relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te verbieden.

Onmenselijk


“De wet is zo onmenselijk. Hij schendt elk aspect van het mens-zijn”, zegt Gerald Sentogo, beheerder van de organisatie Seksuele Minderheden Oeganda.
Ook binnen- en buitenlandse organisaties, waaronder Human Rights Watch en Amnesty International, veroordelen het wetsvoorstel. Ze vrezen dat het de meeste burgerrechten tenietdoet die in de Oegandese grondwet en internationale mensenrechtenverdragen gegarandeerd zijn.
De minister voor Ethische Zaken, James Nsaba Buturo, is blij met de internationale aandacht. “Het is een kans voor Oeganda om leiderschap te tonen waar dat het meest nodig is.”
Niets zal de Oegandese regering tegenhouden, ook niet wanneer donorlanden de geldkraan dichtdraaien, zegt Buturo. “Veel van deze misdaden worden gepleegd in de naam van de verdediging van de mensenrechten.”

Melden


Homoseksualiteit was al strafbaar in Oeganda, maar de politie vindt het misdrijf moeilijk te onderzoeken omdat “homoseksuelen in het geheim actief zijn.” De nieuwe wet verplicht gezagsdragers overtredingen binnen 24 uur aan de politie te melden, anders kunnen ze beboet worden en tot drie jaar cel krijgen.
Wie homoseksuele handelingen gepleegd heeft of homoseksualiteit verdedigd heeft in een groep of vergadering, kan tot tien jaar cel krijgen en/of een boete tot 5500 dollar. De wet wil ook Oegandezen vervolgen die zich in het buitenland aan homoseksuele handelingen bezondigen. Homoparen die in het buitenland trouwen, moeten volgens het voorstel levenslang krijgen.

Wantrouwen


Gerald Sentogo vreest dat een klimaat van algemeen wantrouwen zal ontstaan. “Je zal niemand vertrouwen want iedereen zal elkaar bespioneren. Stel je voor dat je ruzie hebt over andere zaken en iemand zegt dat je homoseksueel bent om van je verlost te zijn: je wordt gearresteerd en gaat voor zeven jaar of levenslang te cel in.”
Valentine Kalende, woordvoerder van de Coalitie voor Mensenrechten en Grondwettelijk Recht (CHRCL), spreekt van een aanslag op de grondwet. De CHRCL, die uit 25 nationale en internationale ngo’s bestaat, zegt dat de wet ten onrechte daden van seksuele agressie samenvoegt met daden tussen volwassenen die met onderlinge toestemming seks met elkaar hebben.
Organisaties voor aidspreventie vrezen ook dat homo’s met aids nu bang zullen worden om behandeling te vragen. “Dat zal de situatie nog verergeren”, zegt Dorothy Kikyonkyo van Uganet.
De wet krijgt de steun van verschillende religieuze groepen in Oeganda, maar sommige religieuze leiders verzetten zich tegen de doodstraf.
David Bahati ontkent dat de wet met een haatcampagne te maken heeft. “De traditionele familiewaarden zoals we die in Oeganda kennen, zijn ernstig bedreigd. In ons land geloven we niet dat geslachtsgemeenschap tussen man en man en tussen vrouw en vrouw een mensenrecht is. We weten dat homoseksuelen geld uit het buitenland krijgen. Ze gebruiken dat om het gedrag van onze jongeren te beïnvloeden. We kunnen niet lijdzaam toezien dat dit gebeurt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.