Oegandese parlement schrapt alsnog ‘Kill the Gays’- wetsvoorstel

Het Oegandese parlement schrapte de omstreden ‘Kill the Gays’-wet vandaag van de agenda. De anti-homowet zou normaal deze week gestemd worden, maar grote internationale kritiek stopte het voorstel.

In 2009 diende het Oegandese parlementslid David Bahati een wetsvoorstel in dat de rechten van de homo’s en lesbiennes drastisch inperkt. Bahati stelde de doodstraf voor homoseksuelen en aidspatiënten voor, net als een gevangenisstraf voor iedereen die homo’s en lesbiennes niet verklikt. In Oeganda vond het wetsvoorstel grote publieke, politieke en religieuze steun maar vanuit internationale hoek kwam er veel protest. Het ‘Kill the Gays’-voorstel werd bevroren.

Internationaal protest heeft effect

Vorige week kwam het voorstel echter terug op de parlementstafel. In een afgezwakte vorm werd afgeweken van de doodstraf, maar Oegandese homo’s en lesbiennes riskeerden wel lange gevangenisstraffen. Het parlement leek klaar om dat voorstel goed te keuren, maar massaal protest uit internationale hoek blokkeerde de wet. De Verenigde Staten dreigden alle ontwikkelingshulp voor Oeganda stop te zetten. De internationale homorechtengroep All Out startte een petitie, die in heel de wereld zijn weg vond via de sociale netwerksites. Bijna anderhalf miljoen mensen riepen president Museveni op zijn veto te stellen tegen de doodstraf en liefst tegen de hele wet.

De internationale veroordeling bleef niet zonder gevolgen. Het parlement schrapte het voorstel van haar agenda, al blijft de toekomst van de ‘Kill the Gays’-wet onzeker. De kans bestaat dat het wetsvoorstel in een volgende parlementaire sessie weer naar voren komt of dat David Bahati een nieuw voorstel indient. Het parlementslid verklaarde al dat te doen ‘als het nodig blijkt’.

‘Homoseksualiteit vermoordt de samenleving’

Homohaat is wijdverspreid in Oeganda. ‘Homoseksualiteit vermoordt onze samenleving. Daar kunnen we niet omheen’, zei de fundamentalistische priester Martin Ssempa priester in het Oegandese comité voor wettelijke en parlementaire zaken. Ook de pers draagt vaak haatgevoelens tegenover homoseksualiteit. Het Oegandese tabloid Rolling Stone publiceerde vorig jaar foto’s van homo’s en lesbiennes in Oeganda. Dat leidde tot een massale klopjacht, waarbij verschillende mensen om het leven kwamen. Volgens gepensioneerd aartsbisschop Christopher Senyoja droeg het voorstel sterk bij tot de homohaat en de goedkeuring van de wet zou tot een echte heksenjacht leidden. ‘Oeganda zou in een politiestaat veranderen. Bovendien zou een anti-homowet de verspreiding van aids doen stijgen, omdat niemand nog hulp zou durven zoeken’, klonk het.

Aandacht afleiden

Donderdag begint president Yoweri Museveni aan zijn tweede ambtstermijn. Onder de bevolking leeft er grote ontevredenheid over het beleid van de regering, vooral de stijgende energieprijzen doen stof opwaaien. Bij protesten werd oppositieleider Kissa Besigyne neergeschoten, andere actievoerders kwamen om.‘Volgens ons wou president Museveni de aandacht van de problemen in Oeganda afleiden met de anti-homowet’, zegt Cary Alan Johnson van de Internationale Homo’s en Lesbiennes mensenrechtencommissie (IGLHRC). Ook Oegandakenner professor Warren Trockmorton (Grove City College) suggereerde dat het voorstel terug op de tafel kwam om de aandacht van de protesten af te leiden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.