Oeganda zet ex-rebellen in bij slotoffensief

Het Oegandese regeringsleger lijft ex-rebellen van het Verzetsleger van de Heer in om hun voormalige leider, Joseph Kony, op te sporen.
Het Verzetsleger van de Heer (LRA), staat bekend als één van de gewelddadigste groeperingen in Afrika. Tegen de leider van het LRA, Joseph Kony, heeft het Internationale Strafhof in 2005 al een arrestatiebevel uitgevaardigd. Dit op basis van de terreur en gruwelijkheden die hij de afgelopen twintig jaar heeft aangericht in Midden-Afrika.
Ex-rebellen van het LRA worden tegenwoordig ingelijfd door het Oegandese leger. Zij worden ingezet bij een slotoffensief tegen Kony, hun voormalige leider. Het Oegandese leger heeft daar goede redenen voor: deze soldaten zijn voormalige leden van het LRA, dus kennen ze niet alleen Kony’s manier van werken en verplaatsen, maar ook de trucjes die hij gebruikt om te ontkomen.

Amnestie voor rebellen


De ex-rebellen die ingezet worden, hebben zich vrijwillig overgegeven aan het Oegandese leger. Het merendeel van hen is ontvoerd op jonge leeftijd. De jongens werden door Kony ingezet als kindsoldaten en de meisjes werden op jonge leeftijd seksslavinnen. Dankzij een nieuw beleid van de Oegandese regering, wordt er amnestie verleend aan rebellen die zich vrijwillig overgeven.
De voormalige leden van de LRA helpen het Oegandese leger, tegenwoordig met logistieke steun van de Verenigde Staten, om Kony op te sporen in Midden-Afrika.
‘Ze hebben de toestemming van de Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan en de Centraal-Afrikaanse Republiek om over hun landgrenzen heen te zoeken naar Kony’, zegt Jeffrey Gettleman, journalist van The New York Times. ‘Wanneer Kony meer naar het noorden van Soedan trekt, heeft het Oegandese leger een probleem. Zij hebben enkel de toestemming om in Zuid-Soedan Kony op te sporen.’

Human Rights Watch positief


Anneke Van Woudenberg, onderzoekster van Human Rights Watch is bijzonder lovend over de voormalige LRA-leden. ‘Ze gaan professioneel te werk, hebben een goede uitrusting en opleiding gehad. Maar bovenal hebben ze respect voor de plaatselijke bevolking van de gebieden waar ze komen.’
Een Amerikaanse officier is minder enthousiast over de inzet van ex-rebellen. ‘Het is de beslissing van de Oegandezen en in dit geval zijn deze mensen misschien het beste wat ze hebben. En laten we realistisch zijn, deze ex-rebellen hebben weinig vaardigheden, het is moeilijk voor hen om zich terug te integreren in de samenleving. Maar in één ding zijn ze heel goed, het jagen op mensen in de wouden’, vindt de anonieme Amerikaanse officier.

De soldaten zijn voormalige leden van het LRA, dus kennen ze niet alleen Kony’s manier van werken en verplaatsen, maar ook de trucjes die hij gebruikt om te ontkomen.
LRA gehalveerd


Jeffrey Gettleman haalt in zijn artikel ook enkele statistieken aan. Daaruit blijkt dat de inzet van de voormalige rebellen zijn vruchten afwerpt. De laatste achttien maanden zou het Oegandese leger al meer dan de helft van Kony’s volgelingen gedood of aangehouden hebben. Onder andere Kony’s financiële en communicatieve functionarissen.
Het Verzetsleger van de Heer dat tien jaar geleden nog meer dan duizend militieleden telde, zou vandaag nog slechts uit enkele honderden leden bestaan. Zo staat de lezen in de Spaanse krant 20minutos. De krant lijkt er van uit te gaan dat Oeganda een eindoffensief heeft ingezet tegen Kony, die nu al twee decennia op de vlucht is voor het Oegandese leger.

Compensatie slachtoffers


Ondertussen komt de Oegandese regering met nog meer positief nieuws. De slachtoffers van het Verzetsleger van de Heer gaan een compensatie krijgen, zo laat presidentieel adviseur Richard Todwong weten. Vele slachtoffers werden bruut behandelt door de rebellen. Bij vele van hen werden de oren of lippen afgesneden.
‘Zo’n vijfduizend mensen hebben zich al aangemeld, maar we verwachter er nog meer’, zegt Todwong. De adviseur kon niet zeggen wanneer de compensatie uitgekeerd wordt, maar de fondsen hiervoor zouden wel al beschikbaar zijn. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.