Oeganda wil zichzelf onderhouden

Oeganda wil minder afhankelijk worden van internationale donors. Nu betaalt het land de helft van zijn uitgaven met buitenlandse hulp. De regering gelooft dat een pakket nieuwe maatregelen dat aandeel kan terugdringen tot dertig percent. Onafhankelijke analisten denken dat dit onhaalbaar is.
Het ambitieuze begrotingsplan van Oeganda concentreert zich op de export. Vooral in de export van thee en koffie doet Oeganda het erg goed. Vorig jaar voerde het land maar liefst 44.015 ton thee uit. Volgens Isaac Munabi, de secretaris van de Uganda Tea Association, zal aan het eind van dit jaar de kaap van 46.000 ton bereikt worden. In 2007 verdiende Oeganda volgens officiële bronnen 37,7 miljoen euro aan de export van thee. De export van koffie was goed voor 16,6 miljoen euro.
De regering hoopt dat de landbouwexport verder zal blijven toenemen. Oeganda investeert fors in de commercialisering van de landbouw, het gebruik van transgene zaden, nieuwe opslagplaatsen en de marketing van de Oegandese producten. Voor 2009 krijgt de Nationale Dienst voor Landbouwadvies daarvoor 47,5 miljoen euro.
Oeganda heeft ook een fonds opgezet dat arme boeren aan leningen moet helpen om meer land aan te kopen. Het is de bedoeling daarvoor 2,4 miljoen euro te mobiliseren. Het geld zou verspreid worden via de Oegandese Postbank en lokale landbouwcoöperaties.
Dr. Ezra Suruma, een erg enthousiaste minister van Financiën, Planning en Ontwikkeling, zegt dat de begroting voor het fiscaal jaar 2008-2009 “voorspoed aan iedereen zal brengen.” Volgens de minister zal Oeganda op deze manier “heel snel op eigen benen staan.”

Kleine boeren blijven in de kou staan


Maar Aaron Mukwaya van de Makerere University in Kampala acht de kans klein dat de regering al het nodige geld voor de extra investeringen in de landbouwsector  bij elkaar zal krijgen. “Gelet op de huidige economische situatie in de wereld is het twijfelachtig dat de donors dat geld aan ons land zullen overmaken.”
Mukwaya heeft ook bedenkingen bij de investeringsstrategie. Oeganda heeft in de eerste plaats geen controle over de wereldmarkt. De regering kan daarom volgens hem niet zomaar rekenen op een spectaculaire stijging van haar inkomsten.
De nadruk van het budget ligt bovendien op technologische ondersteuning voor de productie van exportgoederen, die voornamelijk door mannen verbouwd worden. Zeventig procent van de landbouw is in handen van vrouwen die uitsluitend verbouwen voor eigen consumptie. Zij blijven in de kou staan.
Volgens dr. Lawrence Bategeka van het onderzoekscentrum voor Economisch Beleid in Kampala, hebben de meeste landbouwers geen nood aan de technologische steun die door de regering wordt geboden. “Het budget zou zich moeten concentreren op de ondersteuning van kleine boeren die verbouwen om in hun eigen onderhoud te voorzien”, zegt hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.