Obama steunt homoseksuelen in Amerikaans leger

De Amerikaanse president Barack Obama heeft beloofd het beleid rond homoseksuelen in het Amerikaanse leger te veranderen. Wie openlijk voor zijn homoseksualiteit uit komt, zal niet langer verbannen worden uit de strijdkrachten.
Obama sprak op een diner van de Human Rights Campain, een organisatie die zich inzet voor gelijke rechten voor homoseksuelen. Hij beloofde er het “don’t ask, don’t tell”-beleid van de strijdkrachten te doorbreken.

“We moeten patriottische Amerikanen, die opstaan om hun land te dienen, niet straffen”, zei de Amerikaanse president. “We moeten blij zijn met hun bereidheid en moed, zeker op een moment waarop we twee oorlogen vechten”.

Homohuwelijk



Obama kreeg de voorbije maanden veel kritiek omdat hij zijn verkiezingsbeloften rond gelijke rechten voor homo’s niet snel genoeg inlost, met name rond het homohuwelijk. Vandaag, zondag, is daarom een grote betoging gepland in Washington. Obama gaf tijdens zijn toespraak toe dat het werk rond homothema’s “langer duurde dan men zou willen”, omdat de hervorming van de gezondheidszorg en de economische crisis zijn agenda domineren.

Maar hij herhaalde zijn “onverminderde steun” voor betere rechten voor homo’s en lesbiennes en zei dat hij niet zal toelaten dat het thema tussen de plooien valt. “Twijfel niet aan de richting die we inslaan en het doel dat we zullen bereiken”, zei de president, die de strijd voor homorechten vergeleek met de strijd tegen rassendiscriminatie in de jaren zestig.

“Ik verwacht dat er een tijd komt waarop de discriminatie tegenover homo’s en lesbiennes stopt, of het nu op kantoor of aan het front is”, zei hij. Obama hoopt naar eigen zeggen ook snel een wet te kunnen tekenen die de definitie van zogenaamde “hate crimes” uitbreidt naar agressie omwille van seksuele voorkeur. De wet is goedgekeurd in het Huis van Volksvertegenwoordigers en verwacht wordt dat ook de Senaat de wet binnenkort goedkeurt.

Obama benoemde vorige week David Huebner, een advocaat die openlijk voor zijn homoseksuele voorkeur uitkomt, tot ambassadeur voor Nieuw-Zeeland en Samoa.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.