Obama en Karzai blijven van mening verschillen over taliban

De Amerikaanse en Afghaanse presidenten Barack Obama en Hamid Karzai proberen een eensgezind beeld op te hangen over een politieke overeenkomst met de Taliban, maar onderhuids zijn er grote meningsverschillen.
Karzai kreeg toestemming van de VS om later deze maand vredesgesprekken te organiseren in de vorm van een “jirga”, maar Obama is duidelijk niet te vinden voor een verzoening met de leiding van de taliban, tenminste niet op korte termijn.

Op een persconferentie woensdag minimaliseerde Karzai de rol van de taliban in de jirga. Hij had het over “de duizenden taliban die niet gekant zijn tegen Afghanistan, het Afghaanse volk of Amerika”. Maar hij gaf tegelijk toe dat op de jirga besproken zou worden hoe sommige leiders van de taliban bij de vredesgesprekken betrokken konden worden.

“Diegenen binnen de leiding van de taliban die geen deel uitmaken van Al Qaeda of terroristische netwerken, en diegenen die niet gekant zijn tegen de vooruitgang in Afghanistan en de rechten in de grondwet, democratie en de plaats van de vrouw in de Afghaanse samenleving, zij zijn welkom.”

Obama sprak zijn steun uit voor de jirga, maar beperkte meteen de Amerikaanse steun voor de “reïntegratie van taliban in de Afghaanse samenleving.” Hij refereerde naar wat duidelijk een heet hangijzer was tijdens de ontmoeting van de twee presidenten: de Amerikaanse eis dat verzoening met de taliban pas mogelijk is na het beëindigen van het militaire offensief in het zuiden van het land. Volgens de Amerikaanse president moet de timing van het verzoeningsproces afhangen van het militaire succes in die campagne, omdat die essentieel is voor de onderhandelingspositie van de taliban.

Pentagon



Obama’s weigering om een politieke toenadering tot de taliban te steunen, lijkt er vooral onder druk van het Pentagon te komen. Begin maart had de president tijdens een ontmoeting in het Witte Huis een politieke toenadering tot de taliban voorgesteld, maar minister van Defensie Robert Gates en generaal McChrystal, de architect van de militaire operatie, brachten hem van die mening af.

McChrystal wil niet horen van dergelijke gesprekken, omdat hij er de bevolking rond Kandahar van wil overtuigen dat de Amerikaanse troepen nog erg lang in het gebied zullen blijven. Gesprekken met de taliban zouden impliceren dat de Amerikaanse troepen zich voorbereiden op vertrek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.