Nieuwe 'terreurarchieven' ontdekt in Paraguay

In Paraguay zijn nieuwe archieven ontdekt uit de tijd van dictator Alfredo Stroessner. De ontdekking kan nieuw licht werpen op het regime dat Paraguay bestuurde tussen 1954 en 1989.
In een kelder van een gebouw in Asunción dat eerder toebehoorde aan het ministerie van Binnenlandse zaken, werden vrijdag identiteitskaarten en mappen met foto’s en informatie gevonden. De ontdekking kwam na een tip van een oud-militair die tijdens de dictatuur werkte bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Mensenrechtenactivist Martín Almada, die in 1992 de zogenoemde ‘Terreurarchieven’ ontdekte, zegt dat de tipgever maaltijden bezorgde bij politieke gevangenen die werden vastgehouden in de kelder. De kelder werd tevens als martelkamer gebruikt door de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Sabino Augusto Montanaro. De ex-minister woont nu in Honduras, waar hij politiek asiel kreeg.
De archieven, die ‘Terreurarchieven II” werden gedoopt, verkeren volgens forensisch antropoloog Eduardo Cañete in slechte staat. De eerste Terreurarchieven, de belangrijkste verzameling documenten uit de Stroessner-tijd, werden in December 1992 gevonden in een politiebureau in de wijk Lambaré in Asunción. Dat archief bevatte meer dan 700.000 documenten en het vormde de basis voor tientallen boeken en onderzoeken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.