Nieuwe Britse Energieminister zet groen beleid verder

In Groot-Brittannië beloofde de zopas aangestelde minister van Energie en Klimaat, Edward Davey, de groene energiedoelstellingen van zijn land te behouden. Hij zet daarbij het groene beleid van zijn voorganger verder.

  • Department of Energy and Climate Change Kersvers minister van Energie en Klimaat Edward Davey. Department of Energy and Climate Change

De vorige minister van Energie, Chris Huhne, stapte vorige week op. De openbare aanklager stelde hem in staat van beschuldiging nadat zijn vrouw een snelheidsboete – die hij begaan had – op zich nam. Zijn opvolger Davey bevestigt nu dat hij het beleid van Huhne zal verderzetten. ‘Een verandering van ministerposten betekent niet dat de politieke agenda rond energie zal wijzigen’, verzekert de minister.

Groene en onafhankelijke economie

Tijdens zijn ambt wil Davey zich vooral concentreren op groene jobs, een ecologische groei en een gunstig tarief voor energiebetalers. Volgens hem is groene energie niet alleen goed voor onze aarde, maar bevordert ze ook de economie van het land en de financiën van iedere Britse burger. ‘Onze economische en ecologische agenda’s moeten opnieuw samengebracht worden’, verzekert Davey.

Bovendien vindt hij het ook belangrijk zich te richten op industrieën met een lage koolstofuitstoot. Op die manier kan de Britse regering de economie terug in evenwicht brengen en is ze minder afhankelijk van olie- en gasinvoer uit instabiele regio’s in de wereld.

Vicepremier Nick Clegg beaamt dat Groot-Brittannië baat zal hebben bij een groener beleid en heeft er alle vertrouwen in. Volgens Clegg heeft het land voldoende troeven om een grotere competitiviteit uit te oefenen in duurzame energie. De combinatie van een sterke wind, krachtige golven en getijden, een veelgeprezen onderzoekscentrum en een lange geschiedenis van ondernemen dragen daar naar verluidt aan bij.

Clegg wijst er ook op dat er vorig jaar wereldwijd een recordaantal aan investeringen in duurzame energie geweest is. De wereld heeft twee mogelijkheden, actie ondernemen of niets doen en achteroplopen. ‘Slimme landen die een groeiende economie willen, moeten voor het milieu kiezen’, benadrukt de vicepremier.

“Energietrilemma”

Het is belangrijk dat de nieuwe minister duidelijke doelstellingen oplegt. In november vorig jaar was er nog grote onduidelijkheid over het elektriciteitshervormingsprogramma van Groot-Brittannië, wat Britse milieu-inspanningen verhinderde. Dat was althans de conclusie van de Wereldenergieraad (WEC). Groot-Brittannië daalde daarom van de achtste naar de veertiende plaats in de Duurzame Energie-Index. De index is een jaarlijkse beoordeling van de energie-investeringen in 92 landen.

De WEC heeft het over een “energietrilemma”, waarbij regeringen rekening moeten houden met drie zaken: de veiligheidsvoorziening, de toegang tot energie en de milieu-impact. De daling in de index is te wijten aan het gebrek aan diversiteit in de ontwikkeling en de onzekerheid rond het beleid, volgens Joan MacNaughton, het hoofd van de beoordelingsgroep van WEC, op businessgreen.com.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.