Nieuw geweld in Nigeria eist minstens 185 doden

Minstens 185 mensen zijn omgekomen tijdens gevechten tussen het leger en de radicale islamitische groepering Boko Haram. Dat meldden de autoriteiten van Nigeria aan het persbureau AP.

Vrijdag omsingelden militairen een moskee in het visserdorpje Baga, waar leden van de radicale islamitische groepering Boko Haram zich schuil hielden. Volgens The Guardian zei legerofficier Austin Edokpaye dat de groepering burgers als menselijk schild begonnen te gebruiken. Daardoor begonnen de militairen in buurten te schieten waar burgers wonen.

De gevechten in het vissersdorpje duurden uren. Burgers vluchtten weg en verstopten zich in de struiken buiten het dorp. ‘Iedereen zit in de struiken sinds vrijdagavond,’ vertelde een inwoner zondag aan AP. ‘We zijn teruggekeerd naar het dorp toen de gouverneur kwam.’

‘Het is moeilijk om nu eten te vinden in het dorp’, vertelt dezelfde inwoner. ‘De markten zijn allemaal uitgebrand. We zijn ook nog steeds bezig met het opruimen van lichamen van vrouwen en kinderen in de struiken en beekjes’.

De verbrande lijken van vee en geiten lagen zondag nog in de straten van  Baga. De overheid vond het pas veilig om op zondag de situatie te gaan bekijken. Huizen, winkels en voertuigen lagen smeulend in de straten.

Escalatie van sektarisch geweld

Volgens een lokale journalist is dit incident een veelbetekende escalatie in het conflict, omdat de islamitische groepering zwaardere wapens gebruikte dan in voorgaande aanvallen. Ze hanteerde dit keer granaten en machinegeweren en burgers als menselijk schild.

Het conflict heerst al jaren lang in het noorden van Nigeria, het overwegend islamitische deel van het land. Boko Haram strijdt al jaren tegen het christelijke zuiden. Volgens het NRC Handelsblad hebben de militanten van de islamitische groepering al aan 1548 mensen het leven gekost, het incident van vrijdag niet incluis.

Ondanks het inzetten van meer militairen en politieagenten in de regio, is de regering er tot nog toe niet in geslaagd om het moorden te stoppen, dat schrijft The Guardian. Mensenrechtenorganisaties en burgers geven zowel Boko Haram, als de veiligheidstroepen de schuld voor het begaan van gewelddadige wreedheden tegen de lokale bevolking.

Correspondenten van de BBC merken op dat het leger van Nigeria dikwijls het aantal doden, dat omkwam tijdens gevechten tussen het leger en militanten, minimaliseert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.