Nicaraguaans abortusverbod kost vrouwenlevens

In Nicaragua zijn al meer dan tien vrouwen gestorven door het abortusverbod dat het parlement één jaar geleden goedkeurde. Het werkelijke aantal slachtoffers is daar waarschijnlijk een veelvoud van. Het abortusverbod komt neer op de doodstraf voor sommige arme vrouwen, klagen mensenrechtenorganisaties en vrouwengroepen.
Tot eind oktober vorig jaar was vruchtafdrijving toegelaten in Nicaragua in geval van verkrachting of incest, wanneer de zwangerschap de gezondheid van de moeder in gevaar bracht of wanneer de vrucht onherstelbare schade vertoonde. Op vraag van de katholieke hiërarchie schrapte het Nicaraguaanse parlement op 26 oktober die uitzonderingen op het algemene abortusverbod.
Volgens de vrouwenorganisatie Sí Mujer zijn er het voorbije jaar zeker twaalf zwangere vrouwen gestorven omdat ze niet de nodige zorgen kregen in de openbare gezondheidscentra waar ze gingen aankloppen. De Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft aanwijzingen van 11 gevallen.
De medewerkers van medische centra vrezen de strenge straffen die op zwangerschapsafbreking staan. Artsen en verpleegkundigen die de ingreep uitvoeren of erbij helpen, kunnen tot acht jaar cel krijgen en kunnen ook hun erkenning voor enkele jaren verliezen. Ook vrouwen die een abortus laten uitvoeren, kunnen worden gestraft.
Tegen de verstrenging van het Nicaraguaanse abortusbeleid werd onder meer gereageerd door Nicaraguaanse artsenverenigingen, mensenrechtenorganisaties, diplomaten uit andere landen en de Wereldgezondheidsorganisatie.
Vrouwengroepen klagen dat ze het voorbije jaar zwaar zijn aangepakt door de politie bij protestacties tegen de nieuwe wetgeving. “Zeker vijf vrouwen zijn het slachtoffer geworden van zwaar geweld”, zegt een activiste.
Volgens de Autonome Vrouwenbeweging werden er in 2006 per jaar 800 tot 1.000 zwangerschapsafbrekingen om medische redenen uitgevoerd in Nicaragua. “Dat wil zeggen dat er nu jaarlijks bijna 800 vrouwen gevaar lopen”, concludeert de organisatie. Bemiddelde vrouwen reizen naar Panama of Costa Rica om de ingreep te laten uitvoeren; de Autonome Vrouwenbeweging schat dat aantal op 2500 per jaar. De allerrijksten reizen zelfs naar de VS. Maar de meerderheid van alle vrouwen in Nicaragua heeft nu alleen nog de mogelijkheid om de ingreep illegaal in eigen land te doen uitvoeren. En dat verhoogt het risico.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.