Nepal halveert kraambedsterfte

In het straatarme Nepal sterven nu 280 vrouwen op 100.000 aan de gevolgen van een zwangerschap, tegenover 540 in 2001. Die vooruitgang heeft veel te maken met de legalisering van abortus. Waarschijnlijk wordt het cijfer verder teruggedrongen nu kraamafdelingen vanaf morgen (14 januari) gratis beginnen te werken.
Sinds 2002 is abortus wettelijk toegelaten in Nepal als het leven of de gezondheid van de vrouw in gevaar is of in gevallen van verkrachting, incest of afwijkingen aan de foetus. De Nepalese regering begon in 2004 ook artsen op te leiden en ziekenhuizen te begeleiden om veilige abortussen mogelijk te maken. Nu zijn er in Nepal al 177 erkende instellingen waar de ingreep kan plaatsvinden.
Door de afname van onveilige abortussen werd een belangrijke sterfteoorzaak bij zwangere vrouwen weggenomen. Maar Nepal deed  meer. Er kwamen specifieke inentingscampagnes, meer zwangere vrouwen kregen ijzer- en vitamine A-supplementen, de opleiding van vroedvrouwen werd verbeterd en de medische begeleiding van zwangere vrouwen werd uitgebreid.

Gratis bevallen


Vanaf woensdag maakt Nepal dan ook nog eens de bevalling in ziekenhuizen en gezondheidsposten gratis. Nu wordt maar één op vijf Nepalese kinderen in het ziekenhuis geboren. Maar dat is toch al een verdubbeling in vergelijking met het voorbije decennium.
In Nepal overlijden nu minder zwangere vrouwen dan in de rijkere buurlanden India en Pakistan. Dat het nog veel beter kan, bewijst Sri Lanka, waar maar 43 op 100.000 zwangere vrouwen sterven.
Shyam Raj Upreti, het hoofd van het inentingsprogramma van het Nepalese ministerie van Volksgezondheid, vindt dat Nepal nog meer artsen en verplegers moet krijgen die zijn opgeleid om bevallingen te begeleiden. Beter uitgeruste kraamklinieken die ook goed op  noodgevallen kunnen reageren, zouden nog meer levens redden, net als meer voorlichting over voorbehoedsmiddelen en gezinsplanning om het aantal ongewenste zwangerschappen te verminderen.
De Nepalese regering zal zich ook nog veel harder moeten inspannen om vrouwen in afgelegen gebieden te bereiken. Er zijn nog altijd streken waar er bijna geen artsen werken, waar alle vrouwen thuis bevallen en waar de kraambedsterfte soms zelfs niet geregistreerd wordt. “Toen de kraambedsterfte 540 per 100.000 bedroeg in heel Nepal, schatten we dat het cijfer voor het platteland nog hoger dan 1000 lag”, geeft Upreti toe. “Daar zal waarschijnlijk weinig verandering in gekomen zijn.” Het gebrek aan vooruitgang ligt onder meer aan de burgeroorlog waarin het land twaalf jaar lang verwikkeld was.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.