NASA kan nauwkeuriger route van cyclonen voorspellen

Onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben een veelbelovende nieuwe methode ontwikkeld om de route van cyclonen te voorspellen. Daardoor kan de bevolking in de regio sneller gewaarschuwd en beter geïnformeerd worden.
De aanleiding voor de nieuwe methode was de ongemeen dodelijke cycloon Nargis in mei 2008. Nargis bezorgde wetenschappers hoofdbrekens omdat iedereen voorspeld had dat de cycloon Bangladesh zou treffen. In plaats daarvan week de storm plots scherp af naar het oosten, waar hij in Myanmar meer dan honderdduizend doden eiste.

De wetenschappers namen Nargis als testkonijn en onderzochten al hun data en voorspellingen opnieuw met behulp van de informatie van NASA-satellieten, boeien op de oceanen, vliegtuigen en meetstations op land en in de lucht. Ze kwamen tot een nieuw model dat sneller en accurate de route van de cycloon kan voorspelen.

Volgens de onderzoekers is de nieuwe methode bruikbaar voor het nauwkeuriger voorspellen van cyclonen in de Indische Oceaan en in de Golf van Bengalen. Vooral in die golf is het moeilijk om de route te voorspellen, omdat de kleine oppervlakte en het relatief ondiepe water ervoor zorgen dat een orkaan veel sneller beweegt, waardoor er minder tijd is om de route te voorspellen en de bevolking te waarschuwen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.