Moslims slachtoffer van Chinese antiterreur

Onder het mom van de strijd tegen het terrorisme heeft de Chinese overheid sinds 11 september 2001 tienduizenden mensen - vooral moslims - in de noordwestelijke Chinese provincie Xinjiang aangehouden. De ‘strijd tegen de terreur’ dient als voorwendsel om elke politieke en religieuze oppositie de kop in te drukken en de mensenrechten te schenden. Dat blijkt uit een gisteren (woensdag) gepubliceerd rapport van Amnesty International.



Het exacte aantal is niet bekend, maar vast staat dat vele etnische Oeigoeren, waarvan de meerderheid moslims zijn, de afgelopen drie jaar ter dood werden veroordeeld en geëxecuteerd op beschuldiging van vermeende separatistische of terroristische daden, zo stelt het rapport ‘Uighurs Fleeing Persecution ‘. In werkelijkheid zijn vele van de arrestanten enken en alleen aangehouden omdat ze op vredelievende wijze gebruik maakten van hun recht op vrije meningsuiting of vereniging. Volgens het rapport is de huidige repressie nog steeds een afstraffing van de massale protesten en gewelddadige rellen in de streek in 1990.

Peking oefent ook in toenemende mate druk uit op de regeringen van aangrenzende landen om mensen uit te leveren. Zo werd de activist Shaheer Ali, die in Nepal het statuut kreeg van VN-vluchteling, uitgeleverd en vermoedelijk in maart 2003 ter dood veroordeeld voor separatisme, organisatie en leiding van een terroristische organisatie en illegaal wapenbezit.

Amnesty roept de buurlanden van China en de rest van de wereld op te verzekeren dat Oeigoerse asielzoekers volledige bescherming genieten. De mensenrechtenorganisatie vindt dat er ook meer diplomatieke druk moet komen om de grootschalige mensenrechtenschendingen tegen te gaan die momenteel plaatsvinden in de streek.

Amnesty legt expliciet de link tussen de Chinese mensenrechtenschendingen en de Amerikaanse ‘oorlog tegen de terreur’. Een nieuwe regering heeft de kans gegrepen die de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme biedt om mensenrechtenschendingen tegen haar burgers te rechtvaardigen, staat er zwart op wit.

Al in 2002 rapporteerde Human Rights Watch (HRW), die andere internationale mensenrechtenorganisatie, dat diverse landen de Amerikaanse oorlog tegen terreur als excuus gebruikten. Rusland, Oezbekistan, Egypte, Israël, Maleisië, Saudi-Arabië, Zimbabwe en ook China werden toen genoemd.

Het is moeilijk te beoordelen of nog meer regeringen zich vandaag achter terrorisme verschuilen om repressie goed te praten, zegt HRW-advocaat Reed Brody. Zeker is wel dat het fenomeen bijna niet meer weg te denken is. De gevolgen zijn volgens Brody niet alleen dat regeringen opponenten als terroristen brandmerken, maar ook dat de VS hun recht van spreken op vlak van mensenrechten verkwanseld hebben en dat ook andere landen sneller hun mond houden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.