Morales voorspelt 500 jaar inheems bestuur

Bolivia begint aan 500 jaar inheems bestuur, na 500 jaar strijd tegen het (neo-)kolonialisme. Zo ziet Evo Morales dat, de kersverse president van Bolivia. Met de linkervuist in de lucht en de rechterhand op zijn borst beloofde Bolivia’s allereerste inheemse president zondag weer controle te verwerven over ‘s lands natuurlijke rijkdommen. Er komen ook drastische maatregelen tegen de corruptie.

De inhuldiging van Morales is de start van een inheems bewind over dit continent. Met de oorspronkelijke bevolking aan de macht, laten we de wereld weten dat er een einde aan de discriminatie is gekomen. Dat zei vice-president Álvaro García op een volksbijeenkomst op de Plaza San Francisco in het centrum van La Paz, waar de Bolivianen de inhuldiging onder meer vierden met traditionele muziek.

Zowat een dozijn staatshoofden woonden zondag de inhuldigingsplechtigheid bij. Daaronder alle belangrijke Latijns-Amerikaanse leiders, en ook kroonprins Felipe van Spanje.

Ook Ricardo Lagos, president van Chili, bracht een historisch bezoek aan Bolivia. In 1978 verbraken de twee landen hun diplomatieke betrekkingen omwille van de al langer dan een eeuw aanslepende ruzie over Bolivia’s eis voor een uitweg naar de Stille Oceaan. Morales bedankte Lagos voor zijn komst naar de inhuldigingsplechtigheid, de eerste in 51 jaar die bijgewoond werd door een Chileense president.

Bolivia’s nieuwe leider kondigde een beleid aan dat zich afzet tegen het neoliberale vrije marktmodel, en beloofde publieke voorzieningen als water niet te privatiseren.

Tijdens de campagne beloofde MAS, de partij van Morales, ook de gasvoorraden in de ondergrond weer te nationaliseren. Sinds 1996 waren veel concessies verleend aan buitenlandse oliebedrijven om die gasvoorraden te exploiteren. Aan die “plundering” komt een einde, beloofde Morales.

Morales wil de komende vijf jaar Boliviaanse bedrijven stimuleren zelf voor meer toegevoegde waarde te zorgen. Er zullen ook meer jobs komen voor pas afgestudeerden, waarvan er nu veel migreren naar de VS of Europa.

Op sociaal vlak beloofde Morales een grootscheepse campagne tegen de ongeletterdheid, de lancering van een algemeen systeem van sociale zekerheid, en gezondheidszorg voor het platteland in de vorm van veldhospitalen.

De nieuwe president wil ook de grondconflicten in Bolivia oplossen. Boeren mogen de gronden die ze bewerken blijven gebruiken, maar braakliggende terreinen zullen naar landloze boeren gaan.

Morales nam in zijn eerste speech geen blad voor de mond. Hij vroeg om meer internationale ontwikkelingshulp en om kwijtschelding van de 3,7 miljard euro staatsschuld. Volgens hem hebben de armen niet geprofiteerd van de eertijds toegekende leningen.

Hij bood de VS een effectieve alliantie aan tegen de drugshandel, maar verduidelijkte dat het huidige plan om de cocateelt uit te roeien, in de vuilnisbak zal belanden. “De strijd tegen drugs is geen excuus om ons volk te overheersen. We willen een dialoog zonder chantage, zei Morales met een duidelijke verwijzing naar de druk uit de VS om de cocateelt verder aan banden te leggen.

De VS geven Bolivia jaarlijks 150 miljoen dollar (122 miljoen euro) voor de strijd tegen drugs. Dat geld gaat voor een deel naar sociale programma’s en naar steun voor de teelt van alternatieve gewassen.

Maandag stelde Morales zijn regering samen. Onder de ministers bevinden zich veel inheemse leiders , vrouwen en mensen uit de middenklasse. Zij moeten zich houden aan een strikt soberheidsplan, zei Morales. (JV/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.