Moqtada Al Sadr op imagoreis

Moqtada Al Sadr bracht vorig weekend een bezoek aan Turkije. Al Sadr, een uitgesproken tegenstander van de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Irak, zei dat zijn organisatie afziet van een gewapende opstand.
Al-Sadr ontmoette in Turkije president Gül en de eerste minister Erdogan. De twee partijen hebben gepraat over de veiligheid in Irak. Maar dat was niet de prioritaire bedoeling van Moqtada Al Sadr.
In december vinden er namelijk parlementaire verkiezingen plaats in Irak. Al-Sadr wil na de terugtrekking van de Amerikanen de politieke leegte opvullen. Met dit bezoek wil hij nu al internationale steun zoeken als hij aan de macht zou komen.

Imago


De leider van de Sadristen wil met dit bezoek, en de erkenning, zijn imago oppoetsen. Hij is tegen de Amerikaanse ‘bezetter’ in Irak en zijn sjiitische beweging heeft volgens verschillende bronnen meegewerkt aan bomaanslagen in Irak. Nu hij ouder wordt, hij is er 36, wil hij de politieke toer op. Hij wil aan de wereld tonen dat hij geen guerrilla is, maar een politicus. Hiermee wil hij in de voetsporen treden van Fatahleider Yasser Arafat en van Hezbollahleider Nasrallah.
De woordvoerder van Al Sadr, Salah Ubaydi zei: “Wij (de Sadristen) hebben de wapens neergelegd. We gaan ze zeker niet gebruiken tegen Iraakse soldaten. Maar de opstand zal doorgaan.” Naar eigen zeggen wordt de opstand nu uitgevochten op economisch, sociaal en cultureel vlak. Dit besluit is een antwoord op de vraag van alle milities in Irak, zowel soennitische als sjiitische, om het gewapend conflict te beëindigen.

Soennieten moeten meeregeren


Ook opmerkelijk is dat Al Sadr zijn hand uitreikt naar de soennieten, zijn religieuze tegenstanders. Hij steunt zelfs enkele van hun eisen, zoals een vertegenwoordiging in de volgende regering. Hij pleit ook voor een soennitische voorzitter in het parlement, zodat de soennieten zich niet bedreigd moeten voelen door de volledig sjiitische regering.
Irak kan enkel bestaan, volgens hem, als het wordt geleid samen met soennieten. Zijn enige pijnpunt blijft de soennitische Baathgroepering van ex-president Saddam Houssein. Die zijn namelijk verantwoordelijk voor de moord op zijn vader grootayatollah Mohammed Sadiq Al Sadr.
Moqtada Al Sadr wordt in de Amerikaanse media vaak aangehaald als een door Iran gesteunde terrorist. Het is waar dat Al Sadr een theocratie zoals die in Iran voor ogen heeft, maar het feit dat hij gesteund wordt door Iran is niet bewezen. Net zomin als dat de beweringen dat Al-Qaeda vanuit Irak werd gesteund.

Politieke reis


Turkije is niet zomaar een keuze. Het land is, net zoals de verzetsgroep van Al Sadr, de Sadristen, gekant tegen de huidige regering van Irak, die onder grote invloed van de Amerikanen staat. Die regering is in Turkije onpopulair geworden nadat ze aangekondigd had om de Koerden een semi-onafhankelijke staat te geven in Irak. Omdat dit uiteindelijk niet gelukt is, is de huidige Irakese regering de steun ook kwijt van de Koerden. Moqtada Al Sadr zal de volgende maanden waarschijnlijk nog Qatar, Libanon, Jordanië en Syrië bezoeken met dezelfde missie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.