"Moorden op Congolese journalisten doelgericht"

Sinds 2007 zijn zes journalisten vermoord in de Democratische Republiek Congo. Bij laatste moord begin deze maand werd cameraman Chebeya Bankone van het leven beroofd in Noord-Kivu. Volgens journalist en mensenrechtenactivist Dieudonné Malékéra lijken de moorden doelgericht. Hij heeft ook bedenkingen bij het gerechtelijk onderzoek naar de moorden.
Voor de moord op journalist Didace Numujimbo in november 2008 werden drie militairen en een burger in beschuldiging gesteld. De vermoedelijke daders beweerden dat ze enkel de computer van de journalist wilden stelen. Volgens Malékéra wijst het feit de groep samen vijf kilometer aflegde zonder onderweg andere mensen lastig te vallen er op dat de verslaggever hun doelwit was.

“Tijdens de verkiezingsstrijd voor de presidentsverkiezingen in 2006 kreeg Namujimbo bedreigingen van presidentskandidaat Jean-Pierre Bemba omdat hij in een artikel afkeurde dat Bemba’s milities een deel van het land beheersten en vernietigden”, zegt Malékéra.

Opdrachtgevers gaan vrijuit


 
Serge Maheshe was redacteur bij Radio Okapi en nam geregeld deel aan vergaderingen die strategische beslissingen van de VN vredesmissie en de Congolese regering in vraag stelden. Hij was het ook niet altijd eens met leden van de Presidentiële Garde, die niet ver van zijn woonst waren gestationeerd. Hij werd vermoord in juni 2007.  

Tot grote verbazing van twee bevriende journalisten van de vermoorde Maheshe liet het Congolese gerecht twee hoofdverdachten vrij. “Volgens de twee journalisten waren de vrijgelaten militairen de opdrachtgevers van de moord. Het Congolese gerecht gaat enkel op zoek naar de daders van de moorden maar de opdrachtgevers worden nooit bestraft.”, zegt Malékéra.

“Het onderzoek naar de moord op journalist Bruno Chirhambiza is helemaal te gek voor woorden.”, gaat Malékéra verder. “In dat onderzoek was de enige verdachte een goede vriend van de vermoorde journalist, waarmee Chirhambiza de avond van de moord mee naar huis keerde.”   

Vooral in Oost-Congo worden de persvrijheid en de veiligheid van de journalisten bedreigd, zegt Malékéra. Kritiek van onafhankelijke media en journalisten op de gang van zaken wordt moeilijk getolereerd en journalisten en medewerkers van de media krijgen regelmatig met bedreigingen te maken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.