"Misbruik Birmese gevangenen schrijnend"

De behandeling van Birmese gedetineerden die in militaire dienst gedwongen worden, rechtvaardigt een VN-onderzoek naar oorlogsmisdaden in het land, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een gisteren (woensdag) verschenen rapport.

Het rapport beschrijft hoe het Birmese leger in januari van dit jaar zo’n zevenhonderd gedetineerden uit verschillende gevangenissen haalde om te dienen als drager. “Het Birmese leger gebruikt ze als menselijke pakezels die spullen door gebieden moeten dragen die bezaaid zijn met mijnen”, zegt Elaine Pearson, plaatsvervangend Azië-directeur van HRW.

Het rapport bevat huiveringwekkende getuigenissen van ontsnapte dragers, die beweren dat ze werden gebruikt als “menselijk schild” bij vuurgevechten en in mijnenvelden.

Burgerregering

Het HRW-rapport wijst er, net als veel andere berichten uit Birma, op dat overgang van een militaire naar een burgerregering in Birma in november, niet veel meer was dan een verwisseling van uniform door de militaire leiders. “De regering doet alsof er sprake is van een nieuwe regering, maar er is nauwelijks iets veranderd”, zegt Jennifer Quigley van de U.S. Campaign for Burma.

HRW sprak met 58 gevluchte dragers, zowel kruimeldieven als serieuze criminelen, tussen 20 en 57 jaar oud.

Eén ontsnapte gevangene verklaarde tegenover HRW dat een andere gedetineerde werd gebruikt als menselijke mijnenveger. “We droegen voedsel naar het kamp en een drager stapte op een mijn en raakte een been kwijt. De soldaten lieten hem liggen. Hij schreeuwde, maar niemand hielp hem. Toen we later weer bergafwaarts liepen, was hij dood. Ik zag stukjes van zijn kleding in een boom hangen, en ook delen van zijn been.”
 
De inzet van gevangenen als dragers is maar één facet van het misbruik door het leger, stelt HRW. “Er is sprake van ernstig misbruik met medeweten van hoge militaire en burgerlijke functionarissen”, staat in het rapport. “Geloofwaardig en onpartijdig onderzoek naar ernstig misbruik door alle partijen die betrokken zijn bij de gewapende conflicten in Birma, is noodzakelijk.”

Sancties

Vorige week stuurde een coalitie van twintig mensenrechtengroepen, inclusief HRW, een brief naar de Amerikaanse president Barack Obama, met het verzoek de druk op Birma op te voeren.
 
De brief beschrijft hoe etnische dorpen in Birma zijn verwoest en honderden dorpsbewoners werden gearresteerd, gemarteld en vermoord door Birmese troepen. Het rapport van woensdag voegt daar nog informatie aan toe over de kwetsbaarheid van gevangenen voor misbruik. De regering-Obama heeft echter nog niet gereageerd, zegt Quigley van de U.S. Campaign for Burma, een van de ondertekenaars van de brief.
 
“De regering is extreem langzaam als het gaat om actie in deze kwestie”, zegt ze. “De VS steunen onze zaak, maar daar blijft het bij. Het veroordelen van de daden van het regime en daar concrete actie aan verbinden, blijft uit.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.