Minder terreur, maar georganiseerde misdaad professionaliseert

Europol had vorige week slecht en goed nieuws: misdaadorganisaties krijgen voet aan de grond in de legale economie, maar het aantal terreuraanslagen daalt.
Op vlak van terrorismebestrijding concentreert Europol zich vooral op analyse en informatie-uitwisseling. Een belangrijk instrument hierbij is het TE-SAT (Terrorism Situation and Trends Report). Dit jaarlijks rapport biedt een overzicht welke terroristische activiteiten er plaatsvonden en welke trends er zich aftekenen. TE-SAT 2009, dat vorige donderdag werd voorgesteld, rapporteert 515 mislukte of verijdelde aanslagen in de EU in 2008. In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt komen de meeste aanslagen uit separatistische hoek. Vooral Spanje, Frankrijk en Groot-Brittannië zien het meeste terroristisch geweld. Toch blijft de bezorgdheid voor islamitisch geïnspireerde aanslagen groot. Vooral de zogenoemde ‘home-grown terrorists’, geboren in de EU, zijn een reden tot ongerustheid volgens Europol.

Cocaïne wordt populairder


Maar Europol is niet alleen bezig met terrorismebestrijding. Al van in het begin was drugsbestrijding een prioriteit voor Europol en dat was vorig jaar niet anders. De enorme winsten die criminele organisaties boeken uit de drugshandel zijn de motor van de georganiseerde misdaad. Het geld dient niet alleen om andere criminele activiteiten uit te bouwen, maar belandt dikwels in de legale economie om het wit te wassen. Het druggebruik in de Europese Unie bleef in 2008 voor het eerst stabiel, behalve wat cocaïne betreft. Zowel het gebruik als de trafiek van deze drug gaat in stijgende lijn. Nieuw is wel de manier waarop cocaïne hier terecht komt. Vanuit Latijns-Amerika wordt de handel naar West-Afrika verscheept, om van daaruit naar Europa te vertrekken.
Ook mensensmokkel en –handel blijven belangrijke aandachtspunten voor Europol. De illegale migratiestroom groeit jaar na jaar en vraagt om een internationale aanpak. Vooral de samenwerking tussen de bevoegde instanties in de verschillende EU-lidstaten kan beter, net als de identificatie van slachtoffers en de mogelijkheid om winsten uit mensenhandel in beslag te nemen.
In België was Europol in 2008 betrokken bij het oprollen van een Roemeens netwerk gespecialiseerd in skimming of bankkaartfraude en een Servische en Moldavische misdaadorganisatie die zich bezig hielden met inbraken en overvallen. Verder coördineerde Europol een onderzoek naar Irakese en Koerdische mensensmokkelaars en naar heroïnesmokkel via Turkije.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.