Militairen bezetten Aguan vallei in Honduras

Militaire troepen bezetten de Aguan vallei in het noorden van Honduras. Sinds de staatsgreep groeit de repressie tegen volkorganisaties.
Volgens Fian, de internationale mensenrechtenorganisatie voor het recht op voedsel, werd de Aguan vallei in Honduras op maandag 12 april omringd door militairen. De voorbije drie dagen is de militaire aanwezigheid er aanzienlijk gegroeid. Hulporganisatie zoals Fian vrezen nu dat de bezetting groeiend geweld en repressie zal opleveren tegen de boerengemeenschappen.
Sinds januari 2010 zijn acht leden van de boerenbeweging (Movimiento Unificado Campesino del Aguan -MUCA) om het leven gekomen bij gevechten met regeringstroepen. Sinds de staatsgreep in juni 2009 is de bevolking onbeschermd en worden de mensenrechten van de bevolking geschonden. Boeren, onafhankelijke journalisten en mensenrechtenactivisten roepen nu op tot een duurzame en vreedzame oplossing, met respect voor de mensenrechten. Zo hopen zij dat het geweld zal stoppen en dat er geen doden meer vallen.
Ze vragen aan de Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten om bij hun eerstvolgende bezoek aan Honduras vooral de situatie in de Aguan vallei onder de loep te nemen. Ze eisen onder andere de terugtrekking van de militairen, het onmiddellijk stopzetten van de repressie en een gerechtelijk onderzoek naar de recente moordzaken.  Daarnaast willen ze de reële overdracht van de gronden waarop zij nu leven, zoals wordt vastgelegd in de wet. Die werden gebruikt als trainingsgebied door het voormalige Regionaal Centrum voor Militaire Training (CREM).

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.