Militaire operatie in Zuid-Waziristan onvoldoende en mogelijk contraproductief

De militaire operatie in Zuid-Waziristan zal er niet in slagen de verspreiding van religieuze milities in de Federally Administered Tribal Areas (FATA) tegen te gaan, behalve als de Pakistaanse overheid in de regio politieke hervormingen doorvoert. Dat zegt de International Crisis Group (ICG) in een recent rapport.
In FATA - een regio regio aan de grens met Afghansitan – heersen nog steeds de zogenaamde Frontier Crimes Regulations uit het koloniale tijdperk, een situatie die het ongenoegen bij de lokale bevolking voedt. Deze wetten maken het namelijk mogelijk om stammen collectief te straffen wanneer er op hun grondgebied misdrijven gebeuren en staat de overheid toe individuen te arresteren zonder de reden hiervoor toe te lichten.

Met een grootscheepse militaire operatie in Zuid-Waziristan wil het Pakistaanse leger de macht van de Taliban in de FATA-regio doorbreken. ‘De staat moet echter religieus extremisme tegengaan door de grondwettelijke rechten uit te breiden en de economische mogelijkheden te vergroten,’ zegt Samina Ahmed projectleider in Zuid-Azië van de ICG.

Slecht geplande en gecoördineerde militaire operaties hebben tot nu toe enkel geleid tot een versterking van de positie van de Pakistaanse Taliban. Hoewel de huidige militaire operatie uitgebreider is dan de voorgaande, blijft het volgens de ICG onvoldoende. Het zou zelfs contraproductief kunnen blijken omwille van de parallel lopende vredesonderhandelingen met rivaliserende militiegroepen.

Volgens de ICG heeft de crisis intussen al tot meer dan een miljoen interne ontheemden geleid, ongeveer een derde van de populatie van FATA. Dit aantal stijgt alleen maar. De eerste week na het militaire offensief werden 32.000 interne ontheemden geregistreerd door de lokale overheden in de North West Frontier Province. ‘Zij vervoegen meer dan 80.000 mensen die uit Zuid-Waziristan wegvluchtten sinds mei van dit jaar,’ aldus Andrej Mahecic, de woordvoerder van VN Vluchtelingencommissariaat.

De ICG spoort de Verenigde Staten en de internationale gemeenschap aan om hulp te verbinden aan een stevige dialoog over institutionele hervormingen. Ook moet het leger onder druk gezet worden om te voorkomen dat de regio gebruikt wordt door extremistische groeperingen en moet ze humanitaire organisaties de toegang tot de conflictzones verschaffen. Het Rode Kruis uitte eerder al zijn ongerustheid over het lot van de bevolking in de regio. Ooggetuigen verklaarden vorige week dat het aantal slachtoffers sterk toeneemt, maar hulpverleners mogen Zuid-Waziristan niet binnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.