Milieu is grootste slachtoffer in Gaza

Hele landbouwzones zijn verdwenen. Het puin van vernielde huizen verspreidt asbest. Rioolwater loopt recht de Middellandse Zee in. Door de oorlog is de milieucrisis in Gaza nog groter geworden.
De Israëlische bommen hebben het zo al gammele riolerings- en drinkwaternet van Gaza flink geraakt. In sommige dichtbevolkte gebieden raakten drink- en afvalwater daardoor vermengd  Doordat bovendien de grootste waterzuiveringsinstallatie werd geraakt, liep afvalwater naar woonwijken, landbouwgronden en de Middellandse Zee.
“De grootste impact van de oorlog wordt gevoeld in de noordelijke gebieden van Gaza, waar het waternet grotendeels vernietigd is”, zegt Najla Shawa van Water, Sanitatie en Hygiëne (WASH), die voor de VN-agentschap voor humanitaire zaken (OCHA) werkt. “In Khan Younis wordt slechts 30 procent van de mensen nog bediend door het rioleringsnet.”
Vóór de oorlog liep al elke dag 70 miljoen liter afvalwater de zee in. Door de oorlog is daar nog 10 miljoen liter bijgekomen. Dat betekent een bedreiging voor het leven in de Middellandse Zee en de visserij van Gaza, zegt WASH.

Toxisch


Israëlische raketten hebben ook fabrieken geraakt. Daarbij kwamen mogelijk toxische chemicaliën vrij in de lucht en in de bodem. In de enorme hoeveelheden puin die nog overal in Gaza te vinden zijn, zitten waarschijnlijk grote hoeveelheden asbest. Meer dan 600.000 ton puin moet nog worden geruimd.
Ook de Israëlische wapens zelf veroorzaakten vervuiling, zegt Sameera Rifai van de Internationale Unie voor Natuurbehoud in de Bezette Paletijnse Gebieden. “De bodem van landbouwgronden is nu vervuild door de wapens die de Israëli’s gebruikt hebben, vooral witte fosfor.”
Volgens onderzoek aan de Yildiz Technische Universiteit in Istanboel testten bodemstalen uit Gaza in februari positief op witte fosfor.
De oorlog verzwakte ook de afvalophaling. Afval blijft nu lange tijd op straat staan. De drie grote afvalstorten in Gaza zitten vol, zeggen de VN.
Het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) kondigde vorige maand al aan dat het in mei experts ter plaatste stuurt om te kijken wat de grootste milieudreiging vormt voor de bevolking.

Al voor de oorlog


Al vóór de oorlog ging de infrastructuur van Gaza gebukt onder de jarenlange sancties en de Israëlisch-Egyptische blokkade. Op veel plaatsen, vooral in de vluchtelingenkampen, ontbrak een degelijke riolering.
Tien dagen voor het Israëlische offensief had het OCHA nog vastgesteld dat 80 procent van het drinkwater in Gaza niet aan de normen van Wereldgezondgheidsorganisatie (WHO) beantwoordde. “Erg noodzakelijk onderhoud wordt verhinderd door een gebrek aan leidingen, wisselstukken en bouwmaterialen”, stelde het rapport. “De achteruitgang van het systeem die daarvan het gevolg is, betekent een groot risico voor de openbare gezondheid.”
Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) kan 70 procent van de landbouwgrond in Gaza niet geïrrigeerd worden door gebrek aan materialen.
Volgens het UNEP, het milieuprogramma van de Verenigde Naties, is een langdurige vrede na een conflict pas mogelijk als ook het milieu stabiel is. “Het milieu in Gaza kan pas echt vooruitgang boeken als de grenzen weer open gaan”, zegt Sameera Rifai.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.