Migranten blij met Amerikaans wetsvoorstel

Migranten in de VS zijn blij dat de Amerikaanse Senaat voor het eerst in jaren weer debatteert over de migratiewetgeving. De laatste grote hervorming van de wet was onder het presidentschap van Ronald Reagan (1981–1989). Het Amerikaanse Congres verleende toen amnestie aan illegale migranten.

“We moeten druk blijven uitoefenen tot we uiteindelijk beschouwd worden als burgers met rechten”, zegt Enrique Morones, de leider van de Border Angels, een migrantengroep uit San Diego, California. Zijn organisatie organiseerde afgelopen weekend grootschalige betogingen in de straten van diverse Amerikaanse steden en vooral in Los Angeles. Voor 10 april zijn nieuwe acties gepland.

De betogingen waren gericht tegen het wetsvoorstel dat de Kamer in december goedkeurde en dat mensen zonder papieren voor de rechtbank wil dagen. Ook de bouw van nieuwe hekken langs de grens met Mexico werd goedgekeurd. Sinds dinsdag debatteert de Amerikaanse senaat daarentegen over een wetsvoorstel van een heel andere strekking. Dat legaliseert mensen zonder papieren als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen, zoals met terugwerkende kracht belastingen betalen en Engels leren. Ook zouden jaarlijks tot 400.000 migranten legaal het land binnen mogen als tijdelijke gastarbeiders. Na zes jaar kunnen zij in aanmerking komen voor het Amerikaanse burgerschap.

Temidden van de Senaatsdebatten over een nieuwe migratiewet in de VS, reist Bush vrijdag naar de Mexicaanse badstad Cancún voor besprekingen met zijn Mexicaanse en Canadese ambtsgenoten over hun Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord. De Mexicaanse president Vincente Fox heeft al aangekondigd dat hij de ontmoeting zal benutten om nog eens met Bush te spreken over het belang van een hervorming van de migratiewetgeving. Fox staat achter de betogingen en de eisen van de actievoerders.

“De demonstraties van afgelopen weekend hebben getoond dat we een reus zijn die sliep, maar nu wakker is geworden en kwaad is omdat we zo slecht zijn behandeld”, zegt Lucas Benítez, de leider van de Coalition of Immokalee Workers in Florida, die in 2004 de Robert F. Kennedy prijs voor de mensenrechten won. “Fox moet zich luid en duidelijk laten horen tijdens de bijeenkomst en geen wijzigingen suggereren of vragen, maar ze eisen.”

Morones van Border Angels valt hem bij. “Onze president moet gebruikmaken van de druk die we aan het verwerven zijn, en moedig over migratie spreken”, zegt hij. (ADR/JS)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.