Mexicaanse politici willen Twitter aan banden leggen

De linkse oppositie in Mexico wil websites als Twitter aan banden leggen. Ze wil zo zware criminelen de pas afsnijden, maar ook jongeren die alcoholcontroles willen ontlopen. Het voorstel lokte al fel protest uit, ook op Twitter zelf.
Nazario Norberto, parlementslid van de sociaaldemocratische Partij van de Democratische Revolutie, bereidt een wetsvoorstel voor dat de inhoud op sociale netwerksites, en vooral Twitter, sterk beperkt. Volgens Norberto is Twitter, een razend populaire site waar iedereen korte berichtjes van maximaal 140 tekens kan achterlaten, een gevaarlijk wapen in handen van zware criminelen.

Vooral drugskartels kunnen er hun voordeel mee doen. Twitter maakt het bijvoorbeeld ontvoerders makkelijker om doelwitten te lokaliseren, zegt Norberto. Elke dag vinden in Mexico naar schatting achttien ontvoeringen plaats.

Mexico is ondergedompeld in een golf van geweld zonder voorgaande, vooral een gevolg van de drugshandel. Het aantal moorden stijgt hand over hand, vorig jaar alleen al waren het er achtduizend. President Felipe Calderón zette na zijn aantreden in december 2006 duizenden militairen en politieagenten in tegen de drugssmokkel en georganiseerde misdaad.

Alcoholcontroles



Nazario Norberto ziet nog andere misbruiken van Twitter. Via de korte berichtjes signaleren jongeren elkaar realtime waar alcoholcontroles plaatsvinden. Daardoor rijden er meer dronken bestuurders rond in het verkeer, redeneert het parlementslid.

Midden vorige maand onderzocht de Mexicaanse overheid al eens of deze aankondigingen via Twitter wel wettelijk waren. Tijdens de eindejaarsfeesten was het aantal tweets (Twitterberichtjes) over alcoholcontroles gevoelig gestegen, schreven de media. De overheid dreigde ermee dit soort twitteraars – “los Twitteros” noemt de pers hen - te vervolgen. Maar na onderzoek bleek dat dergelijke sancties niet mogelijk zijn.

Protest



Het wetsvoorstel moet nog worden ingediend maar het protest is al groot. Tegenstanders spreken van censuur en vinden dat de vrijheid van meningsuiting beknot wordt. Norberto ontkent dat en verwijst naar Spanje, waar rechters sinds dit jaar websites kunnen blokkeren die mensen de wet helpen breken.

Ook op Twitter zelf klinkt het protest luid. Vandaag (donderdag) staan berichtjes met het label “no a la censura de Twitter” (nee aan het censureren van Twitter) bovenaan in de rangschikking van meest verspreide tweets in Mexico.


Informatie voor beulen



Sociale netwerksites liggen al geruime tijd onder vuur in Mexico, vooral sinds de ontvoering en dood van een veertienjarige jongen, zoon van bekend zakenman, in de zomer van 2008. Diverse media wezen toen al op het gevaar van dergelijke sites.

“Websites die bekend staan als ‘sociale netwerken’, zoals blogs, Hi5, MySpace en Facebook, worden nu gebruikt door de georganiseerde misdaad om informatie te verkrijgen over hun slachtoffers”, schreef de krant Milenio in augustus 2008. “De slachtoffers voorzien, zonder het te beseffen, hun potentiële beulen van een heleboel persoonlijke informatie.”

Ook wetenschappers denken er zo over. Ghaleb Krame, veiligheidsexpert van de Alliant-universiteit in Mexico-stad, zegt dat criminelen op Twitter en Facebook bijvoorbeeld informatie kunnen vinden over familieleden van hoge politieofficieren. “Misschien hebben ze zelf geen account Twitter of Facebook, maar hun kinderen of dichte familieleden wellicht wel.”

Als voorbeeld geeft Krame het neerschieten van drugsbaron Arturo Beltran Leyva vorige maand. Bij die schietpartij kwam ook een militair om. Enkele dagen later werden de moeder en drie familieleden van de militair doodgeschoten. Volgens Krame kunnen de daders hun verblijfplaats via sociale netwerksites achterhaald hebben.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.