Mexicaanse drugsmaffia neemt ook priesters op de korrel

De voorbije zestien jaar zijn er in Mexico een kardinaal, elf priesters en nog drie andere religieuzen vermoord. Volgens een rapport van de Mexicaanse bisschoppenconferentie zijn er dit jaar ook minstens 120 Mexicaanse geestelijken met de dood bedreigd. Het daders blijken vooral uit de drugsmaffia te komen.
Journalisten en agenten leven gevaarlijk in Mexico, maar ook wie een soutane draagt, kan zich er niet veilig voelen. Volgens het rapport hebben twee op de tien katholieke priesters in Mexico af te rekenen met intimidaties door misdadigers, politieke tegenstanders of groepen die het niet op katholieken begrepen hebben. Alleen in Colombia worden geestelijken nog meer belaagd.
Mexicaanse priesters moeten vooral op hun tellen passen in de zuidelijke deelstaten Guerrero, Chiapas en Oaxaca, in het noordwestelijke Michoacán, aan de grens met de VS in Chihuahua, in de havenstad Veracruz en in de Mexicaanse hoofdstad.

Drugs en macht


“Er zijn twee constanten”, zegt José Suárez, de directeur van het Kerkelijk Observatorium, een instelling die waakt over wat er gebeurt rond de Katholieke Kerk in Mexico. “Priesters die zich uitspreken tegen de drugshandel worden aangepakt, en priesters die het verzet van bepaalde gemeenschappen steunen en daardoor machtige groepen tegen zich in het harnas jagen 
De meest recente moord dateert van 13 juni. Toen werden de jonge seminaristen Eduardo Oregón en Silvestre González doodgeschoten door een bende gewapende mannen in een dorp in de deelstaat Guerrero, op 350 kilometer van Mexico-Stad.
De meest ophefmakende moord is al 16 jaar oud. In mei 1993 werd kardinaal
Juan Posadas neergekogeld op de luchthaven van Guadalajara. Volgens de officiële hypothese hielden de daders hem voor Joaquín “El Chapo” Guzmán, de baas van het drugskartel van van Sinaloa.
Het rapport houdt het ook voor mogelijk dat de opvolger van Posadas, kardinaal Juan Sandoval, het slachtoffer werd van een poging tot vergiftiging. Sandoval werd ziek nadat hij in Mexico-Stad een glas tequila had gedronken en kon maar gered worden door een operatie.
De Mexicaanse drugskartels zijn al jaren in een bloedige onderlinge strijd verwikkeld. Presdient Felipe Calderón zet sinds begin 2007 duizenden agenten en militairen in om de macht van de drugshandelaars te breken. Voorlopig heeft dat alleen maar meer geweld opgeleverd. De voorbije jaren hebben onderlinge afrekeningen tussen drugsbendes en confrontaties met de ordediensten 4000 slachtoffers gemaakt.
Veel van die moorden raken maar niet opgelost. Het geweld en de onveiligheid in het land worden de centrale thema’s van de plenaire vergadering van de Mexicaanse bisschoppenconferentie van november.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.