Mexicaanse deelstaten verharden anti-abortuswetten

In de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Puebla wordt de twintigjarige Alejandra Gómez vervolgd voor een abortus. De zaak is symbolisch voor het steeds hardere optreden van een aantal Mexicaanse deelstaten tegen vrouwen die hun zwangerschap onderbreken.
Sinds april 2007 is abortus niet langer strafbaar in Mexico-Stad, tenminste niet in de eerste stadia van de zwangerschap. In de andere delen van Mexico is abortus illegaal, hoewel in alle 31 staten uitzonderingen bestaan, zoals voor slachtoffers van verkrachting of als de gezondheid van de moeder in gevaar is.
Toch vinden zelfs vrouwen die recht hebben op een legale abortus het extreem moeilijk, zoniet onmogelijk om die te laten uitvoeren door een reeks legale en administratieve hindernissen.

Strengere wetten


In verschillende deelstaten is ook een reactie merkbaar tegen de legalisering in Mexico-Stad. De wetten zijn er strenger geworden zodat het voor vrouwen nog moeilijker wordt om een abortus te laten uitvoeren. Wie dat toch doet, kijkt steeds vaker aan tegen een aanklacht en vervolging.
De laatste hervorming is aangenomen door het parlement van de zuidoostelijke deelstaat Yucatán. In juli werden twee artikels van de grondwet en één artikel van de strafwet aangepast, waarin nu staat dat het leven beschermd moet worden van bij de conceptie en waarin strengere straffen opgelegd worden voor vrouwen die hun zwangerschap onderbreken. In de deelstaat Morelos gebeurde eind 2008 hetzelfde.
De hervormingen zijn erdoor gedrukt door parlementsleden van de conservatieve regeringspartijen, de Nationale Actiepartij (PAN) en de Institutionele Revolutionaire Partij, met de steun van de katholieke Kerk.
“Morelos is geen alleenstaand geval”, zegt Fernanda Díaz, advocate van de Grupo de Reproducción en Información Elegida (Gire). “Er is een systematische schending van de rechten van vrouwen in de staten die de hervormingen hebben doorgevoerd.” De activisten zijn vooral bezorgd om de situatie in de centrale deelstaat Guanajuato, waar 130 vrouwen vervolgd en gestraft zijn voor abortussen tussen 2000 en 2008. Een abortus kan er zes maanden tot drie jaar gevangenisstraf opleveren.

Juridische strijd


“De hervormingen hebben een groot juridisch vacuüm gecreëerd en zorgen voor veel desinformatie”, zegt Díaz. Een groep van 150 vrouwen is daarom een juridische strijd begonnen, met steun van Gire en verschillende andere organisaties, om aan te tonen dat de hervormingen in Morelos een inbreuk vormen op de Conventie voor Mensenrechten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die door Mexico geratificeerd is. Het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten heeft de zaak geaccepteerd en heeft de Mexicaanse regering om tekst en uitleg gevraagd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.