Met de spiegel van de geschiedenis in zicht

De vijftigste verjaardag van de onafhankelijkheid van de Democratische Republiek Congo en vijftien andere Afrikaanse staten wordt herdacht met een waslijst evenementen. Voor Pitcho Womba Konga, Belgisch rapper en acteur van Congolese afkomst, is een en ander voor de betrokken landen “een mooie gelegenheid om een stand van zaken op te maken van hun situatie en hun verhouding tot de rest van de wereld.”
  • Bozar Pitcho Womba Konga Bozar
De auteur van het recente en opgemerkte Crise de nègre verzamelde Belgische artiesten met Afrikaanse roots om samen na te denken over hun relatie met hun land van herkomst. Zo ontstond het Héritage-project. Een handvol verzen van gewapend beton zeggen het helemaal: “On le fait par devoir de mémoire/Sans forcément chercher à émouvoir/Mais juste pour mieux nous voir/Dans le miroir de l’histoire” (we zijn het ons geheugen verplicht/ zonder beslist op ontroering te zijn gericht/onszelf te bekijken in een ander licht/met de spiegel van de geschiedenis in zicht).

Een Afrikaans centrum


Onder leiding van Pitcho – die benadrukt dat Héritage een groepsproject is – kaarten Baloji, Banza, Fredy Massamba, Gandhi en anderen de uitdagingen en hete hangijzers aan. Het is de bedoeling om “de reflectie te stimuleren over het, goedschiks of kwaadschiks, samenleven in de multiculturele maatschappij”. Om na te denken over identiteit.
Concreet gaat het over de vraag “hoe je in het reine kunt komen met je crise de nègre, Congo en België in je binnenste verzoenen.” Als artiest is Pitcho er met recht en reden van overtuigd dat “stadsmuziek vaak het terrein is waarop de bewuste generaties elkaar vinden en van gedachten wisselen.”
Héritage gaat muzikaal van start met een feestelijk concert, nu zondag 30 mei in het Paleis voor Schone Kunsten, en mondt uit in de release van de gelijknamige compilatie op 21 juni. De plaat komt uit bij Skinfama en zal op grote schaal verdeeld worden door V2.
Onder de vijf songs die we konden beluisteren onder meer het mooie Sur le boulevard du 30 juin van Angelique Kaba, genoemd naar een van de belangrijkste verkeersaders in Kinshasa. De teksten zijn sterk en ad rem, bijvoorbeeld in L’Afrique est mon âme (Stefy Rika en Nina Miskina) of in het krachtige Le gardien de mon frère (Senso, Pitcho en Jack). En dan vergeten we haast Kadogo, een algemene term die slaat op de kindsoldaten in Congo. De winst van wat een ernstige en verhelderende plaat belooft te worden moet dienen voor de oprichting van een Afrikaans cultureel centrum in Brussel.

Het Afrikaanse vraagstuk

Tijdens het festival Visionair Afrika stellen Le Soir en MO* aan alle artiesten dezelfde vraag: hoe kunnen zij bijdragen tot de ontwikkeling van Afrika?

Pitcho:
Heel eenvoudig, door recht te doen aan je Afrikaanse roots, of je nu opgegroeid bent in België of Congo. Het is geen schande om Afrikaan te zijn. Wil je mensen in hun ziel raken, dan moet je oprecht zijn. Het gaat niet om een koehandel of gladde marketing. Een kunstenaar moet positie kiezen, dat is fundamenteel en geen volksverlakkerij. Het ‘Afrikaanse vraagstuk’ gaat iedereen aan. En de cruciale vraag blijft dezelfde, het gaat om identiteit.


Festival ‘Visionair Afrika’
 
Vijftig jaar onafhankelijkheid, dat moet gevierd worden. In Congo natuurlijk, maar ook in 16 andere Afrikaanse landen. Geheel naar het beeld van zijn directeur Paul Dujardin kon ook BOZAR bij zoveel feestvreugde en reflectie niet aan de zijlijn blijven staan. Vandaar het festival ‘Visionair Afrika’, een en al genot en engagement. De deelnemende artiesten, onder anderen Rokia Traoré, Angélique Kidjo en Germaine Acogny, doen méér dan alleen optreden. Elk blijft ‘48 uur in Brussel’ om er het debat aan te gaan over de toekomst van de Afrikaanse culturele instellingen en hun bijdrage aan de ontwikkeling van Afrika. Het vervolg lees je op bozar.be, op MO.be en in Le Soir.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.