Meerderheid Latijns-Amerikanen tegen legalisering abortus

Een grote meerderheid van Brazilianen, Chilenen, Mexicanen en Nicaraguanen vindt dat abortus in de strafwet moet blijven. Dat blijkt uit een opiniepeiling in die landen. De respondenten zijn wel tegen het bestraffen van zwangerschapsafbreking als daar goede medische redenen voor zijn.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Flacso, een Latijns-Amerikaanse instelling die de sociale wetenschappen in de regio wil versterken. Ruim vier op vijf Nicaraguaanse respondenten en meer dan drie op vijf bevraagden uit Brazilië, Chili en Mexico vinden het goed dat er straffen staan op abortus. Maar de meeste mensen die deelnamen aan de enquête zijn wel voor een minder strenge wetgeving, zegt Claudia Dides van het Programma Gender en Gelijkheid van de Chileense afdeling van de Flacso. In Chili en Nicaragua vindt ongeveer 95 procent van de bevraagde dat de bestaande regeling moet veranderen.

In Chili en Nicaragua is zwangerschapsafbreking in alle gevallen verboden. In Brazilië kijkt de overheid de ingreep enkel door de vingers als het leven van de zwangere vrouw in gevaar is of na een verkrachting. In de meeste deelstaten van Mexico is abortus verboden, maar dat geldt niet voor Mexico-stad, waar zelfs geen reden moet worden opgegeven.

Volksraadpleging



Waarom vinden zo veel Latijns-Amerikanen de abortuswetgeving in hun land te streng, maar houden ze toch vast aan de bestraffing van de ingreep? Dides ziet daar verschillende redenen voor: veel mensen weten weinig over het onderwerp, vrouwen die af te rekenen krijgen met complicaties na een abortus, worden niet altijd goed geholpen, en er is ook een grote “invloed van de katholieke hiërarchie”.

Volgens Dides is er uit de enquête een sterke voorkeur af te lezen voor volksraadplegingen over eventuele wijzigingen van de abortuswetgeving, alvorens het parlement zich over de voorstellen buigt. Voorstanders van het opgeven van het totale verbod in Chili en Nicaragua geloven dat er op die manier minder politieke calculaties mogelijk zijn die het verbod tot hiertoe overeind houden.

Het onderzoek wordt onder vuur genomen door sommige katholieke media in Mexico. Die zeggen dat de Flacso partij kiest voor de voorstanders van abortus.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.