“Meer soldaten naar Afghanistan sturen heeft geen zin” (analyse)

Het heeft geen zin meer soldaten naar Afghanistan sturen, zeggen experts. De meeste Europese NAVO-landen zijn dat voorlopig ook niet van plan.
De Amerikaanse generaal Stanley McChrystal wil 40.000 extra soldaten in Afghanistan. Vorige week, op de informele ministersbijeenkomst van de NAVO in het Slovaakse Bratislava, werd duidelijk dat de meeste Europese landen niet van plan zijn meer soldaten te sturen.
“Het maakt geen verschil hoeveel soldaten de NAVO stuurt – ze kan voor elke Afghaan tien soldaten sturen – als de regering niet de steun heeft van de bevolking”, zegt Tomas Valasek, directeur buitenlands beleid en defensie bij het Centre for European Reform, een denktank met zetel in London. “Zodra de militairen weg zijn, zou het allemaal uit elkaar vallen.”
“Het NAVO-plan is de centrale regering te helpen de controle van het land over te nemen, de instituten weer te laten functioneren, en dan te vertrekken. Maar het probleem is dat de gewone Afghanen de regering waarvoor de westerse machten dit allemaal doen, als steeds incompetenter beschouwt, en dat Karzai voormalige krijgsheren in zijn regering brengt terwijl de mensen klagen over wijdverspreide corruptie.”

Duizend militairen gesneuveld


Er zitten nu 65.000 Amerikaanse soldaten in Afghanistan en nog eens 39.000 van de bondgenoten. Sinds het begin van de militaire operaties in 2001 zijn al meer dan duizend geallieerde militairen gesneuveld.
Het Witte Huis bestudeert het voorstel van generaal McChrystal nog. Experts zeggen dat de vraag om meer soldaten, op een moment dat het aantal slachtoffers oploopt, tot verdeeldheid heeft geleid bij de NAVO-leden.
In een groot deel van Europa is de publieke opinie nu tegen de oorlog. Volgens experts kunnen regeringen hun kiezers nog maar moeilijk overtuigen meer soldaten te sturen om een regime in Kaboel te steunen dat steeds meer als corrupt wordt beschouwd. De vermeende fraude in de recente presidentsverkiezingen en de beschuldiging dat Karzai’s regering de drugshandel door de vingers ziet, hebben dat beeld alleen maar bevestigd.

Geen consensus


Groot-Brittannië beloofde meer soldaten, Frankrijk niet. De Duitse defensieminister Franz Josef Jung zei in Bratislava dat het aantal Duitse militairen zeker niet zal stijgen vóór de NAVO-conferentie over Afghanistan die wellicht begin volgend jaar plaatsvindt.
Nederland en Denemarken sturen geen extra soldaten zolang er geen legitieme regering is gevormd na de tweede ronde in de presidentsverkiezingen volgende maand.
Volgens sommige analisten is de kans groot dat de Europese NAVO-landen het niet eens raken over meer troepen in Afghanistan. “Er is een consensus nodig, en die zal er met zoveel leden niet komen over dit onderwerp”, zegt Ivo Samson, defensieanalist van de Slovaakse Vereniging voor Buitenlands Beleid.
“Het Witte Huis is zijn strategie voor Afghanistan aan het herzien, en de andere NAVO-leden wachten af om te zien wat de VS, de grootste leverancier van militairen in Afghanistan, van plan is”, zegt Tomas Valasek. “Tot dan kunnen ze niets doen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.