Maldiven boeken succes met gratis condooms

Voor een orthodox islamitisch land hebben de Maldiven opvallend veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen aids. De overheid verspreidt er onder meer gratis condooms.

Op de eilandengroep in de Indische Oceaan waren condooms enkele jaren geleden alleen bij de apotheek en op doktersvoorschrift verkrijgbaar. Wie op straat betrapt werd met een condoom op zak, kon opgepakt worden.

Maar een vijf jaar durend sensibiliseringsproject van het Wereldwijde Fonds tegen Aids, Tuberculose en Malaria werpt zijn vruchten af. De Maldiviërs zijn zich meer bewust van veilige seks en maken vaker gebruik van de gratis verspreide condooms.

Gastarbeiders

Het Fonds, dat door de Bill and Melinda Gates Foundation wordt gesteund, richtte zich niet alleen op het seksueel actieve deel van de Maldivische bevolking – de eilandengroep telt 300.000 inwoners – maar ook op de 110.000 gastarbeiders in de bouwsector en de toeristische luxeresorts, meestal Bengalen, Indiërs en Sri Lankanen.

Het aantal hiv-besmettingen is nu laag. In december 2011 werd slechts 15 gevallen gemeld bij Maldiviërs en 289 bij gastarbeiders.

Gratis condooms

In de hoofdstad kan iedereen zich gratis laten testen en adviseren in het counseling- en testcentrum van de Maatschappij voor Gezondheidseducatie, een niet-gouvernementele organisatie.  

“We verstrekken pillen, noodanticonceptiemiddelen en condooms”, zegt medewerker Asna Luthfee. “We vragen de mensen niet of ze getrouwd zijn. Als ze het vragen, dan geven we het.”

Wie positief test op hiv, kan counseling krijgen.

Geen uitzetting

Luthfee heeft ook veertig migranten opgeleid om hun landgenoten te sensibiliseren en ook condooms te verspreiden. Een van hen is Mohamed Yahiya, een accountant uit Bangladesh.

Hij wijst op de recente regeringsbeslissing die het makkelijker maakt voor met hiv besmette buitenlanders om in het land te blijven en een gratis behandeling te krijgen. Dat heeft enorm geholpen, zegt Yahiya.

“Heel wat onder hen waren bang om hun hiv-status te vertellen uit vrees voor uitzetting. De nieuwe richtlijnen van de regering hebben die bezorgdheid verminderd.”

Religieuze druk

De campagne kende ups en downs als gevolg van de druk van onder meer religieuze groepen, die de organisatoren ervan beschuldigden promiscue seksueel gedrag te stimuleren.

Maar de Maldivische samenleving is “open en in staat om de nood aan bewustmaking te begrijpen”, zegt Ivana Lohar, hiv/aids-projectmanager van het VN-Ontwikkelingsprogramma in de Maldiven.

Het Nationale Aidsprogramma (NAP) zegt dat religieuze groepen en geleerden de inspanningen om ziektes te voorkomen steunen. “De preventie-inspanningen krijgen heel wat steun van religieuze geleerden. Sinds kort zijn ze ook partners in de hiv-preventie”, zegt een NAP-woordvoerder.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2781   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2781  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.