Malaria volgt ontbossing

Een geringe vermindering van de beboste oppervlakte kan in tropische regio’s leiden tot een spectaculaire toeneme van malaria. Dat blijkt uit een studie in het Braziliaanse Amazonegebied.
Bij ontbossing blijven in de kaalgekapte stukken vaak poelen achter die gedeeltelijk door de zon verwarmd worden. Dat is een ideale biotoop voor de Anopheles darlingi-mug, de drager van malaria in het Amazonegebied, zeggen onderzoekers in het tijdschrift Emerging Infectious Diseases.
De wetenschappers bestudeerden satellietbeelden van de bebossing in 54 districten in Brazilië aan de grens met Peru tussen 1996 en 2006. Ze vergeleken die beelden met gezondheidsgegevens. Daaruit bleek dat een vermindering van het bosoppervlak met amper 4 procent leidde tot een stijging van het aantal malariabesmettingen met 48 procent.
Critici wijzen erop dat er misschien nog andere oorzaken meespelen bij de uitbraak van malaria. Zo komen zich in recent ontboste gebieden vaak nieuwe bewoners bevestigen, die mogelijk al met malaria besmet zijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.