Lula veroordeelt "gringo-kritiek" op Belo Monte-dam

De Braziliaanse president Lula da Silva is niet te spreken over de internationale kritiek op de voorgestelde Bello Monte dam.
De plannen van Brazilië om in het hart van het Amazonewoud de op twee na grootste stuwdam ter wereld te bouwen, kunnen wereldwijd op veel kritiek rekenen. Het enorme stuwmeer zal veel waardevolle fauna en flora vernielen en verjaagt de inheemse bevolking. Ook beroemdheden als regisseur James Cameron en muzikant Sting hebben zich al openlijk verzet tegen de plannen.
Maar de Braziliaanse president Lula da Silva heeft weinig op met die buitenlandse kritiek. In een toespraak in de staat Para, waar de dam gepland is, maakte hij nog eens duidelijk dat Brazilië niet zozeer de bewaker is van het grootste regenwoud ter wereld, maar de onbetwiste eigenaar. “Geen enkele gringo moet zijn neus steken in zaken die hem niet aangaan”.
Het project sleept al enkele decennia aan, maar lag twintig jaar stil door een veldslag in de Braziliaanse rechtbanken. In april kreeg de overheid groen licht om alsnog een aannemer te zoeken. Het is nog onduidelijk wanneer de werken kunnen beginnen. De tegenstanders van de dam plannen alvast nieuwe juridische acties.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.